Bij brouwer Kris stroomt er langs moeders- én langs vaderskant brouwersbloed door de aderen. Zowel zijn grootvader, vader, nonkel, hijzelf en zijn broer waren actief in de Kampenhoutse brouwerij De Biertoren. De brouwerij was vooral gekend omwille van zijn Campusbier. Maar de brouwerij werd – om het met de woorden van Kris te zeggen – te groot om klein te zijn en te klein om groot te zijn. In 1993 werden de deuren gesloten. Kris en zijn vrouw Mieke baatten in de twee decennia die volgden op dezelfde locatie een feestzaal uit.

Maar voor Kris stond de geur van een werkende brouwerij synoniem voor vakantie en de microbe bleef kriebelen. In 2013 begon het koppel op het brouwerijterrein een café genaamd ‘Het Labo’ en de bieren volgden. De oude gebouwen – waar vroeger ook een mouterij was gevestigd – vormen het ideale decor om te genieten van de nieuwe creaties die Kris uit zijn kleine ketels van 500 liter tovert. Gelegen in de buurt van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant is de binnenkoer de ideale plaats om even te pauzeren.

Proef zeker de Witlovbieren. De naam verwijst naar de witloofstreek waarin de brouwerij ligt. Tegelijk wil de brouwer erop wijzen dat het bier met veel ‘love’ ofwel liefde is gemaakt. Witlov C is bijvoorbeeld een absolute aanrader. De C staat voor verschillende zaken. Het is het derde bier, de naam van de brouwerij begint met dezelfde letter, het is een Christmasbier en ook de officiële voornaam van de brouwer: Christiaan. Het amberkleurige bier heeft een kruidige toets in neus en smaak, en sluit af met een mooie bitterheid in de afdronk. Trouw aan de streek is er in Het Labo uiteraard ook een witloofpaté te proeven.

Praktische info
Brouwerijstraat 23 F – 1910 Kampenhout
016 22 64 66
www.brouwerijvancampenhout.be
Van half september tot half juni open op woensdag, vrijdag en zondag van 14u tot 23u.
Tijdens de zomermaanden ook open op zaterdag.

Meer lezen? Je vindt deze zaak samen met veel andere aanraders in de streek in het boek Op Café in Vlaanderen.