Ratebeer. Afgelopen maanden vroeg ik aan meer dan 50 mensen wat dat woord betekent. Geen van hen kon een antwoord geven. Voor de meeste Belgen lijkt de term Ratebeerians eerder te verwijzen naar bewoners van Mars dan iets dat te maken heeft met bier. Voor bierkenners is Ratebeer echter een begrip. Het is onder andere dankzij deze Amerikaanse website dat Westvleteren wereldberoemd werd.

Meet Kraddel

Ratebeer is veel meer dan een website over bier. Het is een community die alleen bestaat dankzij zijn vele leden ofwel Ratebeerians die de bieren die ze proeven en ontdekken op dit platform gaan beschrijven en beoordelen. Het gaat hier werkelijk over honderden bierliefhebbers die van over gans de wereld duizenden bieren een score geven. Een gigantische database dus, geen wonder dat het de aandacht trok van investeerders. ZX Ventures, een dochterholding van AB Inbev, verwierf in 2017 een minderheidsaandeel in Ratebeer, een controversiële zet die heel wat reacties losweekte van bierkenners en brouwerijen.

Toch bleven de meeste Ratebeerians trouw aan het medium doordat Ratebeer zwoor onafhankelijk te blijven. Sommige onder hen – zoals onder andere bierkenners Tim De Roeck en Joris Pattyn – zijn ontzettend toegewijd. Met veel oog voor detail blijven ze de bieren die ze proeven recenseren op Ratebeer. Zo ook bierkenner Dylan Verduyn aka Kraddel, zijn auteurspseudoniem op Ratebeer. Maar liefst 10.000 bieren plaatste hij op Ratebeer, en dat moest gevierd worden, met bier natuurlijk! Hij vroeg aan zijn 10 favoriete brouwers om een bier voor hem te brouwen. Het resultaat is 10 totaal verschillende smaken en stijlen. Eind juli kregen we de kans om deze voor het eerst te proeven op de plek waar je Dylan vaak achter de bar zal aantreffen, namelijk Beerlovers bar, één van de Antwerpse toplocaties uit het boek ‘Op café in Vlaanderen’.

Muziek en bier

De brouwers bleken een goede keuze te zijn, want de bieren waren allemaal van hoge kwaliteit. Leuk detail is dat de namen van de bieren steeds verwijzen naar de favoriete songs van Dylan. Enkele toppers uit de selectie:

– De laagalcoholische parel 3.0 (song: Slipknot – Three Nill)
Krakend fris en bitter, veel karakter en weinig alcohol, zo kun je het bier best omschrijven. De kleine Antwerpse brouwerij Brochus heeft duidelijk veel in zijn mars.

– De schwarz Give My People Black (song: King 810 – Give my people back)
Deze geslaagde interpretatie van de Duitse stijl is een creatie van The Ministry of Belgian Beer, beter bekend voor de ondertussen vrij populaire pils 13.

– Made to rest (song: Lamb of God – Laid To Rest)
Dat brouwerij Alvinne durft experimenten, is de understatement van de eeuw. Dat bewijzen ze hier opnieuw. Het gaat om een versie van het verfijnd zure houtgerijpte bier Cuvée Sofie. Het unieke zit hem in het feit dat er in brandy gedrenkte sherryvat-houtschilfers aan het vat toegevoegd werden.

– Beer of the Dark (song: Fear of the Dark – Iron Maiden)
Ik was erg blij dat deze Spaanse krachtige imperial stout één van mijn favoriete songs alle eer aandoet. Alvast veel beter en passend dan Trooper, het bier dat Iron maiden zelf liet brouwen. Laugar toont hiermee nog maar eens dat ze tot de beste brouwers van Spanje behoren.

Niets is onmogelijk in Vrijstaat Vanmol

Me against IBU (song: Infected Rain – Me against you) van Vrijstaat Vanmol springt er echter helemaal uit. Het meest bijzondere duo uit de bierwereld: Erwin Vanmol en Jan Panneels gingen de uitdaging aan om een quadrupel te creëren. Geen gewone quadrupel natuurlijk, eentje gebrouwen als een New England IPA. Als je twijfelf of dat kan, weet dan dat niets onmogelijk is in Vrijstaat Vanmol.

Wat je krijgt in je glas? Een dikke, vette quadrupel met een indrukwekkend karamel- en chocoladekarakter. Voor de hobbybrouwers onder onze lezers: ze bereikten 32° plato. Te zot voor woorden en toch volledig geslaagd. Het is Erwin en Jan ten voeten uit: origineel, kwalitatief en grensverleggend.

Boeiende bieren, toffe mensen en leuke muziek, wat moet een mens meer hebben. Kraddels 10 K Madness was een geslaagde avond. Kudos voor Dylan om al die bieren en brouwers samen te brengen en dit te organiseren. Het toonde weer eens hoe bier mensen kan verbinden.

Meer info

Ratebeer – www.ratebeer.com

Dylan Verduyn – www.sirisaboutbeer.com

Beerlovers – www.beerlovers.be/beerlovers-bar
adres: Rotterdamstraat 105 – 2060 Antwerpen

Vrijstaat Vanmol – www.vanmol.net/vrijstaat-vanmol-brewing

Categories: events