Heerlijke bieren in zwart, geel en rood

In de aanloop van het WK werden zowel de media als onze mailbox overspoeld door biersuggesties. De één al geslaagder dan de andere. Zo kregen we bijvoorbeeld het voorstel om een bekende buitenlandse pils met rode kleurstof te proeven, ‘een variant speciaal ontwikkeld voor het WK’. Een aanbod waarvoor we vriendelijk hebben gepast. Onze Belgische biercultuur heeft zoveel mooie bieren, het is helemaal niet nodig om de kleurstof boven te halen. Wij geven zes suggesties Read more…

Houtgerijpte bieren

Bier op hout, dat meen je niet? Het was die reactie samen met een verbaasde blik dat de wijn- en spiritmakers wereldwijd hadden toen brouwers hen kwamen vragen om vaten van hen te kopen. En toch is het een oud verhaal. Bier heeft eeuwenlang enkel een houtlagering gekend. Nu beperkt het zich niet enkel meer tot zure bieren. Van houtgerijpte amber tot IPA, bijna geen enkele bierstijl is een brug te ver. Deze bieren zijn Read more…

Konijn met bier

Naast stoverij, is ook konijn een gerecht dat klassiek met bier wordt bereid. Hier kan je eveneens een stapje verder gaan dan de combinatie met een bruin bier. Denk aan konijn dat gesudderd heeft in de kriek waardoor je fruitigheid in je gerecht brengt. Wij geven je vijf aanraders die perfect passen bij konijn! Oude Quetsche Tilquin – Geuzestekerij Tilquin Konijn met pruimen, dat kennen we allemaal. Maar wat als we dit gerecht anders interpreteren? Namelijk Read more…

Stoverij met bier

Een klassiek gerecht dat iedere Belg steevast met bier bereidt, is stoverij. De meeste mensen kiezen uit gewoonte voor een donker bier. Hoewel een karaktervol bruin bier in veel gevallen tot een smakelijk resultaat leidt, zijn er nog wel meer bierstijlen geschikt om dit gerecht mee te bereiden. Denk aan een oud bruin dat met zijn zoetzuur karakter net de zwaarte van het gerecht kan doorbreken door er een fris zuurtje aan te voegen. Keuze genoeg Read more…

all about hop

“Bier is bitter, bier is best, bier is beter dan al de rest”, zong Rob De Nijs jaren geleden. Zeg echter niet zo maar ‘bitter’ tegen elk hoppig bier. Bij sommige krijg jij net meer fruitigheid en slechts een licht merkbare bitterheid, terwijl andere je meteen wakker schudden met hun droge bitterheid in de afdronk. Oorzaak? De hop!  Ok, soms kan je een bepaalde koffiebitterheid ervaren dankzij gebrande mout, maar de bitterheid van een bier Read more…

Van moeder op dochter en zoon: Brouwerij De Ryck

Ons land kent vele familiebrouwerijen waarin de roerstok wordt doorgegeven van vader op zoon. In Herzele gebeurt het echter van moeder op dochter en zoon. Familie De Ryck brouwt al meer dan 125 jaar in het hart van de Vlaamse Ardennen. Alles begon bij overgrootvader Gustave. Hij begon te brouwen in 1886. Hij had het stukje grond tegenover de kerk indertijd aangekocht voor 5000 gouden franken en daar een brouwerij/boerderij op gebouwd. “Vroeger waren er Read more…

Fact checking: India Pale Ale

De legende vertelt dat de oorsprong van India Pale Ale bij de Britse ambtenaren en soldaten ligt die tijdens het koloniale tijdperk in India verbleven. Verscheurd door heimwee, werd voor hen in het thuisland een nieuw exportbier ontwikkeld. De klassieke biersoorten waren namelijk niet geschikt voor de lange reis van Engeland naar India. De slimme Britse brouwers voegden daarom extreme hoeveelheden hop aan het bier toe om de drank te wapenen tegen de lange zeiltocht. Read more…

Paasmenu: bier van aperitief tot dessert

Pasen, dat is gezellig tafelen met de familie. En daar hoort uiteraard een lekker bier bij. Verras je gasten met de lekkerste beer and food combinaties van aperitief tot dessert. Om helemaal in de sfeer te blijven, presenteren we vijf bieren met een leuke link naar paasklokken en paashazen. Succes gegarandeerd. Tripel Klok als aperitief De inwoners van Belsele werden in 1772 bedot door een zogezegde kloklapper, die ervandoor ging met hun geld zonder de gebarsten klok Read more…

Brouwerij in de kijker: van Campenhout

Bij brouwer Kris stroomt er langs moeders- én langs vaderskant brouwersbloed door de aderen. Zowel zijn grootvader, vader, nonkel, hijzelf en zijn broer waren actief in de Kampenhoutse brouwerij De Biertoren. De brouwerij was vooral gekend omwille van zijn Campusbier. Maar de brouwerij werd – om het met de woorden van Kris te zeggen – te groot om klein te zijn en te klein om groot te zijn. In 1993 werden de deuren gesloten. Kris Read more…

Lente: vijf laag alcoholische aanraders

Eindelijk lente! Het perfecte seizoen om terrasjes te doen, met een goed glas bier uiteraard. Wij geven vijf toppers die je dit voorjaar zeker moet proeven, stuk voor stuk heerlijk verfrissend én laag in alcohol. Nu is het enkel nog wachten op de zon. Vlaskop – Brouwerij Strubbe Dit atypisch witbier wordt niet gebrouwen met tarwe. Naast 60 % gerstemout kiest Brouwerij Strubbe voor 40% ongemouten gerst om hun Vlaskop te maken. Theoretisch is het Read more…