Om van een optimale smaak te kunnen genieten, moet je bier in de juiste condities bewaren. Wij geven je een overzicht van de perfecte omstandigheden én drie bewaarbieren die niet mogen ontbreken in je collectie.
De perfecte bierkelder is koel en donker

De ideale temperatuur is 10°à15°. Hogere temperaturen zullen je bier naar een versnelde oxidatie – en dus veroudering – leiden. Te lage temperaturen zullen de smaakevoluties afremmen.Om een gewenste smaakevolutie te verkrijgen en geen snelle veroudering, is het ook van vitaal belang dat het bier steeds op dezelfde temperatuur bewaard wordt. Schommelingen van warm naar koud en vice versa bevorderen in sneltempo de veroudering. Bewaar je bier ook in een donkere ruimte.  Vooral hop tolereert geen licht. Zet maar eens een pintje in de zon laten staan en ruik er een tijdje later aan…

Recht of liggend? 

Flessen met kurk leg je plat, andere bewaar je altijd rechtopstaand. Zo kan de kurk niet uitdrogen en daardoor krimpen, waardoor de kans op infecties van buitenaf geminimaliseerd wordt. Let er wel op dat je ze tijdig weer rechtzet als je de flessen wil schenken, zodat het gistdepot naar de bodem kan zinken.

Drie pareltje die niet mogen ontbreken in je kelder

1. Petrus Aged Pale

Dit pure foederbier van familiebrouwerij De Brabandere is enorm verfijnd en complex. Dat hadden ze in de Verenigde Staten al veel eerder door dan bij ons. Gelukkig bewaart de brouwerij een deel van dit bier voor onze markt. 24 maanden rijpt de Petrus Aged Pale op eikenhouten foeders. Je proeft de fijne appelzurigheid en ervaart zijn vineuze persoonlijkheid met een toets van noten. Na een jarenlange bewaring krijgt het bier meer complexiteit.

Foodpairing: Scampi met yoghurtsaus. De scampi wordt mooi aangevuld door de zurigheid van het bier. En tegelijk wordt de scherpte van die zuurheid verzacht door de yoghurtsaus.

2. Oude Geuze 3 fonteinen

In tegenstelling tot wat je zou denken, kan je dit bier zeker 20 jaar bewaren. Al hoef je dat niet te doen om van dit geraffineerde bier te genieten. In de neus ontdek je zure fruittoetsen, accenten van hout en amandel. De smaak is fruitig en intens zuur met een citroenaccent, afgerond met een droge afdronk.

Foodpairing: Forelmousse met platte kaas en zure groene appel. Het aardse van de forel wordt gebroken door het zure van de oude geuze, terwijl de fruitige toetsen elkaar ontmoeten.

3. Rochefort 10

Van de drie trappisten die de abdijNotre-Dame de Saint-Rémy produceert, is Rochefort 10 de zwaarste. Deze donkere schoonheid veroudert zeer mooi. Na 4 à 5 jaar smaakt dit enorm krachtige en volle bier met een uitgesproken chocoladekarakter complexer en minder zoet. Ook kun je toetsen van cognac en porto proeven. Zowel de Rochefort8 als de 10 kunnen perfect bewaard worden. Rond de kerstperiode is de Rochefort 8 trouwens beschikbaar in grote flessen, ideaal voor bewaring.

Foodpairing: Bij dit bier kun je een krachtige en romige blauwschimmelkaas als gorgonzola combineren. Het samenspel van smaken werkt geniaal goed. Let er wel op dat de kaas rijp genoeg is.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws. 

Categories: beer and food