Eerder hadden we het al over de perfecte bierkelder. Maar hoe lang kan je bier bewaren en is er verschil tussen de verschillende stijlen?
Hoe lang kun je bier laten liggen?
Zelfs onder ideale condities is bier beperkt houdbaar. Hoe lang hangt af van de bierstijl zelf.Van belang is de botteldatum, maar die wordt helaas zelden vermeld op een fles. Ook je persoonlijke voorkeuren spelen natuurlijk een rol. Vind je die nootachtig smaak wel lekker of wil je het bier iets minder zoet — wat enkel mogelijk is bij bieren met hergisting op de fles — dan bewaar je de bieren best iets langer. Voor een nootsmaakje of om een porto of madeiratoets te verkrijgen, moet je toch zeker vier jaar wachten.
Een overzicht per stijl:
Pils
Pils blijft bij sommige mensen langer dan 6maanden in de kelder staan.Pils begint echter zijn frisheid te verliezen na vier maanden en moet zo vers mogelijk gedronken worden. Na zes maanden tot een jaar zal je geliefde pintje eerder naar karton smaken.
Witbier
Hier geldt hetzelfde als voor pils, witbier drink je best zo vers mogelijk. Na zes maanden tot een jaar gaan de eiwitten uitvlokken en krijgen de bieren een afgevlakte smaak.
Blond en tripel
Geniet van deze bieren binnen het jaar na botteldatum. Hoe zwaarder het bier, hoe langer je het vaak kunt bewaren en hoe interessanter de smaakevolutie.
Donker, dubbel en stout
Licht alcoholische donkere bieren, drink je best binnen het jaar op. Bij veroudering krijg je immers een onaangename karamellisering. Zware dubbel of een hoog alcoholische stout, zoals Imperial Stout, kan je gemakkelijk twee jaar bewaren. Sommige zelfs tot vijf jaar.
Zwaar blond / bruin, quadrupel en oak aged
Deze bieren kunnen probleemloos twee tot vijf jaar in je kelder blijven liggen. De alcohol helpt de bewaring, maar ook de smaak en het karakter, waardoor je na jaren vaak toetsen van porto en madeira krijgt. Houtgerijpte bieren zullen jarenlang positief blijven evolueren in smaak.
Hoppige bieren, saison en IPA
Alle hoppige bieren moet je binnen de zes maanden consumeren. Daarna verliest het bier zijn frisse en fruitige hoparoma’s in sneltempo.Daarna wordt het bier zelfs ‘kazig’ in de geur. Zeer onaangenaam!
Geuze en kriek
Authentieke oude geuzes en krieken kun je zonder problemen twintig jaar (!) bewaren. Zelfs na veertig jaar zijn sommige nog zeer mooi. Dankzij de wilde gisten zal hun smaak blijven evolueren. Telkens anders en dat maakt het juist zo interessant.
Oud bruin
Authentiek oudbruin kan je met gemak tien tot vijftien jaar laten liggen. De melkzuurbacteriën zorgen niet alleenvoor het heerlijke zoetzure karakter, maar ook voor een lange conservatie van het bier.
Brett bieren
Bij deze bieren worden culturen van brettanomyces, ofwel wilde gisten, toegevoegd voor de hergisting op fles. Daardoor blijven ze gedurende vijf jaar licht veranderen van smaak. Dat merk je bijvoorbeeld bij Orval. Dit bier smaakt helemaal anders na twee à drie jaar. Orval is trouwens één van de weinige bieren waarbij de botteldatum vermeld wordt op de fles.
Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.