Zoek je nog inspiratie voor oudejaar? Ik geef je graag enkele van mijn favoriete gerechten mee voor een geslaagd feestmenu. Met aangepaste bieren, dat spreekt voor zich. Ik wens jullie alvast een gezellige oudejaarsavond en een het allerbeste in 2020!

APERO

Elk geslaagd etentje start met een lekker aperitief. Voor de feestdagen is een oude geuze perfect. Kies voor een authentieke en verfijnde oude geuze zoals 3 Fonteinen. De fles ziet er bovendien erg elegant uit. Het zal meteen de aandacht te trekken. Ik geef je alvast drie hapjes mee die perfect bij dit bier passen.

Hapje: gerookte zalm met zure room en bieslook
De zure room gaat de scherpte van deze oude geuze verzachten, terwijl de zure smaak en zijn fruitigheid het erg goed doen bij de rauwe zalm.

Hapje: rauwe oester met verse gember en limoen
Niets beter dan wat verfijnde zuurheid om het zilte van de oester licht weg te vegen. Tegelijk tempert de oude geuze de pittige gember en vindt ze aansluiting met de citrusfruitigheid van het hapje.

Hapje: groentesticks met tomaten-yoghurtdip
De oude geuze vindt aansluiting bij de frisse zuurheid van de tomaten-yoghurtdip, terwijl de yoghurt zijn scherpte ook verzacht. 


VOORGERECHT

gegrilde Sint-Jakobsvrucht met waterkerscrème en appel
OF
carpaccio van knolselder met gegrilde haloumi, appel en komkommer

Pairing: American style pale ale OF New England IPA
Suggestie: Castelain Pale Ale – Brasserie Castelain
Dit leuk gehopte blond bier gaat de Sint-Jakobsvrucht helemaal optillen en de knolselder heerlijk verfrissen. De hoppen Columbus en Citra geven het bier zijn intens fruitige aroma’s van citrus en passievrucht die beide gerecht perfect aanvullen.



HOOFDGERECHT

hertenkalffilet met eekhoorntjesbrood en gekarameliseerde peren
OF
romige polenta met paddenstoelenragout en geroosterde pecannoten

Pairing: karaktervol donker bier
Suggestie:
Straffe Hendrik Quadrupel – Brouwerij De Halve Maan
Het krachtige bier komt met zijn intens moutkarakter in smaakharmonie met het vlees en de polenta, terwijl het bier tegelijkertijd ook het aardse van het eekhoorntjesbrood en de paddenstoelenragout mildert. Zijn gistfruitigheid vloeit mooi over in deze van de peren.


DESSERT

Buche met chocoladevulling

Pairing: (half)zoete kriek met lambiek- of oud bruin basis
Suggestie: Liefmans Kriek Brut van Duvel Moortgat
Ga voor de grote flessen van 75 cl, verpakt in een mooie rode wikkel voor extra sfeer aan tafel. Je krijgt een en al rood fruit in je glas en merkt door de amandeltoets van de pitten dat er echte krieken gebruikt zijn. De halfzoete smaak van het bier ontmoet de zoetheid van het dessert en hierdoor worden de andere smaken meteen naar voren geduwd.  Chocolade en rood fruit, het is een combinatie die altijd werkt.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren