Mosselen kan ik nooit weerstaan, zeker niet als ze in bier bereid werden. Nog steeds is witte wijn de standaard voor velen, toch zijn mosselen in blond bier niet te versmaden. En heb je al eens mosselen met zuur of donker bier geproefd? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik geef alvast twee van mijn favoriete gerechten mee, zoals de delicieuze combi van Roquefort en donker bier. Laat het smaken!
RECEPT 1: mosselen met verse kruiden en heerlijke hoppen
recept van chef-kok Achim Vandenbussche – tapasrestaurant Vino Vino te Brugge
Ideaal als hapje of voorgerecht
Ingrediënten
2 échalottes
2 teentjes look
2 kg mosselen
25 gr verse bieslook
25 gr verse munt
15 gr verse koriander
1 hoppig en/of bitter blond – IPA – 33 cl
2 limoenen
Bereiding
– Snijd de échalottes en look fijn, en stoof ze aan in de pan.
– Voeg de mosselen toe en kruid ze met peper en zout.
– Giet de helft van het flesje bier in de pan.
– Plaats het deksel op de pan en laat 1 à 2 minuten sudderen.
– Voeg de fijn gesneden bieslook, munt en koriander toe en hussel
alles door elkaar.
– Rasp de limoen over de mosselen en presenteer de mosselen in een schaal.
Bierstijl – blond / IPA
Hou er rekening mee dat je de bitterheid van het bier wat zal proeven. Afhankelijk van eigen voorkeur kun je kiezen voor een verfrissend zacht tot droog, scherp bitter blond. In dit recept past een frisfruitige IPA echter ook perfect.
Suggesties
Rendez-Vous – Bruggeman & Brouwerij Het Anker
Brugse Zot – Brouwerij De Halve Maan
Golden Tricky – Brouwerij ‘t Verzet
Jack’s Precious IPA – Brouwerij The Musketeers
RECEPT 2: mosselen met Roquefort
Ingrediënten
2 kg mosselen
1 theelepel maizena
100 gr roquefort
75 ml slagroom
1/2 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
10 cl donker bier
Bereiding
– Verwarm de room in een klein pannetje, smelt hier de roquefort in. Roer er het bier en maizena door zodat je een gladde, romige saus bekomt.
– Verhit in 2 grote mosselpannen (of grote kookpannen) een scheutje olijfolie en stoof de ui en knoflook even aan.
– Verdeel de mosselen over de pannen. Leg het deksel erop en houd het vuur hoog. Laat het vocht een aantal keren naar boven bruisen. Schep ondertussen de boel goed totdat alle mossen geopend en gaar zijn.
– Zet het vuur uit en verdeel de roquefortsaus over de pannen en serveer.
– Heerlijk met knapperig stokbrood.
Bierstijl – bruin / stout
Er zijn weinig gerechten met zeevruchten die je kunt bereiden met een donker bier. In contrast bij de Roqufort werkt de combinatie in de smaak met een zacht bruin of milde stout net erg goed.
Suggesties
Le Fort – Brouwerij Omer Vander Ghinste
Maredsous Bruin – Brouwerij Duvel Moortgat
Ardenne Stout – Brasserie Minne
Bellevaux Noir – Brasserie de Bellevaux