Iedereen die me goed kent, weet hoe dol ik ben op horrorfilms. Geen verrassing dus dat ik elk jaar erg uitkijk naar Halloween. Een gezellig themafeestje met familie of vrienden kan nu echter niet. Gelukkig kunnen we ons nog steeds nestelen in de zetel met onze bubbel voor een horrorklassieker zoals The Exorcist of Rosemary’s Baby. En daar horen passende bieren bij, heerlijk gerstenat waarvan hun verhaal, de naam en/of het etiket je de stuipen op het lijf jaagt.
Hapkin – Brouwerij Alken Maes – 8,5 %
Met Graaf Boudewijn VII van Vlaanderen viel er niet te sollen. Vanaf het begin toonde hij zich als een strenge heerser die recht en orde wou laten zegevieren. Zo strafte hij amper 2 maanden na zijn aanstelling een roofridder door hem levend te laten koken op de markt van Brugge. Hij was gevreesd en kreeg al snel de bijnaam ‘Hapkin’ wat zo veel betekent als ‘met de bijl’. Het bier Hapkin toont zich al even stoer en robuust als zijn griezelige naamgenoot. Zijn leuke bitterheid duikt op in de smaak en toont zich nog meer in de eerder droge afdronk.
Foodpairingtip: kabeljauw in een romige kruidenkaas
In harmonie komen de kruidige accenten van het bier leuk samen met de smaak van de kruidenkaas, terwijl zijn frisse hopbitterheid de vis helemaal optilt.
Bloody Fruit – Naparbier – 4,6 %
Uit de meer dan 500 Spaanse brouwerijen behoort Naparbier tot de absolute top. Ze waren één van de allereerste microbrouwerijen die het aandurfde om te experimenteren met smaken en stijlen, en dat doen ze nog steeds. Deze bloederige ‘Belgian blonde’ heeft zijn uitgesproken fruitig karakter te danken aan de ananas en mango die aan het bier toegevoegd werden. Het duidelijke citrusaccent is afkomstig van de sinaasappel en pawpaw, een Noord-Amerikaanse bes. De haver zorgt dan weer voor een zacht mondgevoel. Zeer verrassend sluit het bier af met een scherp zuurtje in de nasmaak.
Foodpairingtip: albondigas
Bij deze klassieke Spaanse tapa weet het bier de pittige kant te verzachten. Daarnaast doet zijn fruitigheid met het fijne zuurtje het erg goed met de tomaten in de saus.
Quintine – Brasserie des Légendes – 8 %
Jaarlijks vindt een heuse heksensabbath in het Waalse dorp Ellezelles. Tijdens de maand juni wordt dit feest georganiseerd om de heksenverbranding in 1610 te herdenken. Eén van de heksen die toen op de brandstapel eindigde was de 38-jarige heks Quintine. Het gelijknamige bier werd aan haar opgedragen en past perfect binnen deze lokale folklore. Het bier zal je niet in een kikker omtoveren, hoogstens weten te charmeren met zijn frisfruitige persoonlijkheid met accent van limoen. Leukste aan het bier is zijn strakke bitterheid die eindigt in een droogbittere afdronk.
Foodpairing: romige pasta met spinazie en spek
De bitterheid van het bier breekt de romige en volle smaak van het gerecht en voegt aangename frisfruitige tonen toe aan het geheel.
Dark Master – Brouwerij De Meester – 12 %
Hoewel de zwarte donkere wikkel van deze Dark Master helemaal past binnen het Halloweenthema, is het proeven van dit gerstenat allesbehalve een horrorverhaal. De Harelbeekse Brouwerij De Meester creëerde een prachtige imperial stout. Het zwarte bier met zijn donkerbruine schuimkraag verrast reeds in de neus met fruitige aroma’s van peer en vijgen. De leuke mouttonen van donkere chocolade en koffie komen vervolgens naar voren. Kortom, een krachtig bier dat indruk maakt en zijn naam alle eer aandoet.
Foodpairingtip: gegrilde hert met gestoofde peer en pastinaakmousse
De gebrande mouttonen komen mooi samen met het gegrilde hert, terwijl de zoet fruitige accenten en volle smaak van de pastinaak leuk deze van het bier ontmoeten.
Mort Subite Kriek Lambic – Brouwerij Mort Subite – Alken Maes – 4 %
Een naam dat letterlijk vertaald ‘plotse dood’ betekent, voorspelt weinig goeds. Die eerste indruk is misleidend, want alhoewel de naam best griezelig is, is het bier dat zeker niet. Het is een geslaagd zoet fruitbier. Dat heeft veel te maken met de zure basis van deze Mort Subite Kriek. Dat is een blend van houtgerijpte lambieken. Hierdoor zal deze kriek net iets frisser smaken dan bijvoorbeeld zoete krieken met een witbierbasis. Een extract van vlierbessen gaat zijn frisfruitigheid versterken. Een aanrader voor de liefhebbers van deze bierstijl.
Foodpairingtip: mousse van witte chocolade en speculoos
Door het bier te combineren met een erg zoet dessert ga je de andere smaken zoals zijn roodfruitigheid meer naar voren brengen, en op dat moment proef je ook de lambiekbasis veel meer.
Doom & Gloom – Brouwerij de Molen – 10,6 %
Verdoemd is iedereen die geen kans krijgt om dit bier te proeven. Deze houtgerijpte Russian imperial stout is één van de vele parels die de Nederlandse Brouwerij De Molen uit Bodegraven creëert. De Molen was één van de absolute pioniers van de Nederlandse bierrevolutie, één van de eersten om bieren met uitgesproken smaken op de markt te brengen. Heerlijk zijn de aroma’s van donkere chocolade, karamel, gedroogde vijgen en drop. Zijn intens moutkarakter werd complexer en verfijnd door de houtrijping. Een frappante vermelding op het etiket is de houdbaarheidsdatum: Je kunt het bier maar liefst tot 2043 bewaren.
Foodpairingtip: traag gegaard gelakt buikspek met geroosterde pompoen. In deze pairing komen alle geroosterde aroma’s en smaken perfect samen. Het bier gaat ook met zijn volle en zoet fruitige body het geheel aanvullen.
Mother – In Peccatum – 10 %
Zoals de horrorfilm ‘Mama’ van regisseur Andrés Muschietti me de stuipen op het lijf jaagde, deed het label van dit bier dat ook. Met zijn hoog alcoholpercentage weet het bier echter gemakkelijk de zenuwen te kalmeren. Je krijgt hier opnieuw een bier met een krachtig moutkarakter in je glas, alleen zonder de koffiepersoonlijkheid want het gaat hier om een imperial porter. De rogge zorgt voor een vreemd zuur accent, maar buiten dit is het een zeker een aangenaam donker bier met tonen van zoete karamel, vanille, banaan en honing.
Dat Spaanse cerveza niet enkel meer staat voor een flauwe pils maakt ook In Peccatum bij deze erg duidelijk.
Foodpairingtip: baklava met pistache en honing
Zoet zoekt zoet met als gevolg dat de toetsen van noten, honing en karamel in deze pairing in de kijker gezet worden.
La Corne du Bois des Pendus Black – Bierfirma d’Ébly – 8 %
Bierliefhebbers kennen La Corne bieren vooral door hun herkenbaar bierglas: de glazen hoorn in een houten staander. De naam verwijst naar een plaats in de provincie Luxemburg: La Corne du Bois des Pendus, waar in 1636 tijdens de Dertigjarige oorlog een honderdtal dorpsbewoners werden opgehangen door soldaten. Een griezelige geschiedenis die aanleiding gaf tot een leuk biergamma. Eigenaar Gaetan Patin koos ervoor om samen te werken met Brasserie des Légendes, bekend van onder andere de Quintine en Hercule bieren. Een goede keuze want de bieren zijn stuk voor stuk geslaagd. Deze Black heeft een leuke scherpheid in zijn smaakprofiel dankzij de gebrande mout. Die wordt vervolledigd door toetsen van donker fruit.
Foodpairingtip: geroosterd zuurdesembrood met hummus en gegrilde aubergine
De smaak van de gebrande mout gaat overvloeiend in deze van het brood en de aubergine, tegelijkertijd gaat de volle, fruitige kant van het bier het aardse van de hummus milderen.
Guillotine – Brouwerij Huyghe – 8,5 %
Dit blonde meergranenbier werd genoemd naar de beruchte valbijl waarmee velen onthoofd werden. De ‘onthoofdingsmachine’ werd vooral gretig gebruikt tijdens de Franse revolutie. In 1989 besloot Brouwerij Huyghe om de tweehonderdste verjaardag van de Franse revolutie te herdenken met een gelijknamig bier. Het vrij onbekend gebleven bier wordt meestal overschaduwd door zijn populaire broer Delirium Tremens en de bijhorende roze olifant. De Guillotine is een sterke blonde met kruidige tonen en een verfrissend karakter. De bitterheid heeft dankzij de hoppen Saaz, Brewers Gold en Amarillo net als de valbijl een scherp kantje dat vooral tot uiting komt in de afdronk.
Foodpairingtip: penne met rucolapesto, parmezaan en paddestoelen
Zijn frisbittere smaak en kruidige accenten verfrissen het geheel en brengen de balans terug in de smaken.