Ten noorden van Brugge, op wandelafstand van het stadscentrum, vind je Brouwerij Fort Lapin. Het is een eigenzinnige brouwerij met karaktervolle bieren, die zeker de moeite waard is om te ontdekken. Brouwer Kristof Vandenbussche vertelt je er alles over zijn passie voor het brouwersambacht.
Voor Kristof begon de liefde voor het brouwen in de studententijd. Als eerstejaars kwam hij in Kortrijk in contact met twee studenten geneeskunde die zelf bier brouwden. Zij hadden de nodige kennis van chemie en fysica, Kristof beschikte over de vereiste handigheid. In 1993 was dat een stuk minder evident dan vandaag. Tegenwoordig kan je alles bestellen via internet en in kleine hoeveelheden, maar toen natuurlijk nog niet. Gerst lieten ze bijvoorbeeld kiemen op kot om er later zelf mout mee te maken.
Na de studies bleef het materiaal bij Kristof. Hij was nog niet klaar voor een eigen brouwerij, maar de drang om zelfstandig te worden was wel al duidelijk aanwezig. Na anderhalf jaar werken in dienstverband, startte Kristof een bedrijf in koeltechnieken. Ondertussen bleef hij als hobbybrouwer verder experimenteren. ‘Ik heb tijdens die vijftien jaar zeker 750 verschillende brouwsels geprobeerd.’, zegt Kristof daar zelf over. ‘Ik wou aan de slag met verschillende kruiden en recepten. Als hobbybrouwer was het in die tijd voor mij belangrijk om de zucht te horen bij het open van het flesje. Dat is als brouwer de eerste kroon op je harde werk. Komt er schuim op het bier tijdens het inschenken? Nog beter! Wanneer tot slot ook de smaak goed zit, ben je helemaal gelukkig.’
In 2011 begon het te knagen en rijpte het plan om fulltime brouwer te worden. De naam Fort Lapin was snel gevonden. Het is een verwijzing naar een fort dat in 1664 werd gebouwd om Brugge te beschermen, maar nooit gebruikt geweest. ‘Ik brouwde in het begin in oude melktanks.’, vertelt Kristof over die periode. ‘Alles wat ik verdiende, werd terug geïnvesteerd in de brouwerij.’
Ook de echtgenote van Kristof draagt haar steentje meer dan bij. ‘Ze zat in de opstartperiode van de brouwerij veel in het buitenland voor het werk, maar stond hier toch elke zaterdag met de hand flessen te vullen. Ze deed dat naast haar drukke job en ons gezin. Je moet als startende brouwer dus echt willen afzien. Ondertussen heeft zij ook een belangrijke beslissing genomen. Ze runt nu een Bed & Breakfast, waardoor mensen sinds kort dus ook kunnen overnachten bij ons.’
Kristof staat erop om zelf rondleidingen te geven in de brouwerij. Hij wil het verhaal rond zijn bier correct brengen en aan de bezoekers tonen dat hij alles zelf doet. ‘De consument staat er niet genoeg bij stil in welke omstandigheden een bier wordt gebrouwen. Dat probeer ik te veranderen.’, besluit Kristof. ‘Natuurlijk is het gemakkelijker om niet zelf te produceren, maar ik zit anders in elkaar. Ik heb op zich niets tegen bierfirma’s, maar de herkomst van het product moet wel duidelijk zijn. Als ik brouw voor anderen staat mijn naam altijd op het etiket. Voor mij is dat een kwaliteitsgarantie.’
Wil je de bieren van Kristof beter leren kennen en de brouwerij verder ontdekken? Een bezoek aan Fort Lapin kost 7 euro per persoon en duurt anderhalf uur inclusief een degustatie van twee bieren. Info en reservaties via de website van Fort Lapin.
Met dank aan Marc De Smedt voor de fotografie.