Rood, bruin en geel, de kleuren van de herfst zie je stilaan overal opduiken. Op een wandeling door het bos, in de mode voor het herfstseizoen en in je bierglas! Van goudblond tot roodbruin en diep donker, het zijn kleuren die je vaak ziet schitteren in bieren. Ideaal om van te genieten tijdens de herfst en bovendien perfect om te combineren bij de vele wildgerechten. Wij zetten je op weg met 12 bieren, inclusief een heerlijke suggestie voor een passend gerecht.

GOUD / BLOND

1. Castelain Pale Ale – Brasserie Castelain

Frankrijk is al een tijdje in opmars als bierland. Eén van de leuke verrassingen in het Franse bieraanbod is het Castelain-gamma. Zo schittert hun Castelain Pale Ale niet alleen in het glas, ook in de smaak maakt dit goudblond bier indruk. Verwacht geen IPA, eerder verfrissende en mooi gehopte bière de garde. Je maakt kennis met een heerlijk bier met een erg florale neus met accenten van citrus. Daar volgt een volmondige en frisfruitige smaak op. Het bier sluit perfect af met een aangenaam bittere afdronk. Het bier laat zich trouwens op elke culinaire tafel presenteren dankzij de zwarte fles en het design ontwerp. Foodpairing:gebakken fazantfilet met appel en aardpeerHet frisfruitige bier weet het zachte vlees van de fazantfilet mooi aan te vullen en aansluiting te vinden bij de appel.

2. Straffe Hendrik Tripel – Brouwerij De Halve Maan

Dit rasechte Brugse bier is één van de de mooiste goudblonde tripels in ons rijke Belgische bieraanbod. In de neus komen de gistfruitige accenten van perzik, abrikoos en banaan je meteen tegemoet. Wat volgt, stelt allesbehalve teleur. Je ontdekt een volmondig bier met een body die de balans houdt tussen een leuke zoetfruitigheid en aangename bitterheid. Die bitterheid komt in de smaak eerst subtiel naar voren en toont zich voluit in de afdronk. Hierdoor sluit het bier af met een leuke hopbittere nasmaak.
Foodpairing: hindemedaillon met witloof en mangochutneyIn deze harmoniepairing weet het bier het gerecht op te tillen doordat zijn fruitige accenten samenkomen met de mango en zijn bittere smaak deze van de witloof aanvult.


3. De Poes – Brouwerij De Poes

De meest geliefde kat in de bierwereld komt uit Tielt. Stijn David liet ze voor het eerst uit de ketels vloeien in 2012. Daarvoor maakte hij gebruik van de installatie van Brouwerij Deca. Ondertussen heeft De Poes zijn eigen microbrouwerij waar een deel van de productie plaatsvindt. Dit West-Vlaamse dier is in een mum van tijd erg populair geworden. Het is een geslaagd blond bier met een leuke bitterheid. Zijn florale geur en droogbittere afdronk heeft het bier te danken aan de Belgische hop waarmee het gebrouwen wordt. Het combineert zo een volle smaak met een verfrissend karakter. Foodpairing: reeragout met knolselderpuree

Het frisbittere bier brengt verfrissing bij de aardse kant van de knolselderpuree en weet de smaak van het vlees centraal te stellen.


4. Finesse – Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Keizer Karel V verkoos ‘het sap van de dochter van de korenaar’ (= bier) boven ‘het bloed van de druiventros’ (= wijn). Gelijk had hij, zeker als je de bieren proeft van de gelijknamige charmante brouwerij in Baarle-Hertog. Brouwer Ronald Mengerink creëert steeds bijzondere bieren met elegante namen zoals deze Finesse. Zijn tripel

brouwt hij met gerste-, tarwe- en roggemout. Hierdoor smaakt het bier volmondig en tegelijk ook strak dankzij de rogge, wat het bier meer verfrissend maakt. De accenten van sinaas en abrikoos in de neus en een eerder droge bitterheid maken het geheel af. Foodpairing: gebakken heilbot met pastinaakmousse

De frisfruitigheid van het bier doet het erg goed bij de pastinaak en volle smaak van de heilbot.

ROOD

5. Rodenbach Alexander – Brouwerij Rodenbach – Palm Belgian Craft Brewers

Alexander Rodenbach was één van de stichters van de bekende Rosealaarse brouwerij. Om zijn 200ste verjaardag te vieren werd dit bier in 1986 voor het eerst gebrouwen. Zeer vlug werd het bier een favoriet in de bierwereld, het verdriet was dan ook groot toen het bier uit het gamma verdween. 30 jaar later is ze helemaal terug. Aan een blend van 2 jaar op eikenhouten foeders gerijpt Rodenbachbier werden zure kersen toegevoegd. Je proeft een verfijnd zoetzuur bier met een intens roodfruitig karakter. De complexe zuurheid van het foederbier wordt versterkt door het rode fruit.
Foodpairing: salade van gerookte eend met oude balsamicoazijn
De exquise zoetzure smaak van het bier ontmoet deze van de balsamico en weet de gerooktheid van de eend te verzachten.


6. Petrus Aged Red – Brouwerij De Brabandere

De familiebrouwerij De Brabandere heeft naast verschillende bekende bieren zoals Kwaremont en Wieze ook een mooi houtgerijpte roodbruin gamma. Zeg dus niet zomaar ‘fruitbier’ tegen de Petrus Aged Red. Het bier is een geslaagde blend van 15% puur foederbier dat 2 jaar rijpte op eik, en 85% dubbel bruin met kriekensap. Dit zorgt voor een magnifieke zoet-zuur balans in de smaak. Hierdoor ontdek je geen vlakke zoetheid – zoals we te vaak in fruitbieren terugvinden – maar eentje die een stuk meer diepte en complexheid heeft.
Foodpairing: witte chocolademousse met pistache
Zoet zoekt zoet in pairings, hierdoor worden de smaken van het rode fruit, de witte chocolade en pistache meer naar voren geduwd.

7.Oude Kriek – Geuzestekerij Oud Beersel

Oude geuze en oude kriek worden vaak de champagnes onder de bieren genoemd. Dat beaam je helemaal als je dit bier proeft. Maar liefst 400 gram krieken per liter voegt geuzesteker Gert Christiaens van Oud Beersel toe. Dat is vrij veel en zorgt dus voor een prachtige rode kleur en neus van rood fruit. Je ervaart een delicieus scherp zuur bier met een droge afdronk. In de smaak ontdek je ook een amandeltoets, deze heeft het te danken aan de pitten van de krieken.
Foodpairing: rauwe zalm met zure room en bieslook
De zure room gaat de scherpte van deze oude kriek verzachten, terwijl de zure smaak en roodfruitigheid het erg goed doen bij de rauwe zalm.


8. Oud Bruin Strawberry – Brouwerij ’T Verzet

Als je aardbeienbier, vrees ik meestal dat er mij een overzoet fruitbier zal voorgeschoteld worden. De Oud Bruin Strawberry is allesbehalve zulk soort bier.
Het donkere bier heeft een krachtige zure en aardbeifruitige smaak. Tijdens de maandenlange houtrijping gaat het bier langzaam verzuren. Zijn vineuze persoonlijkheid wordt nog complexer tijdens de 6 maanden hergisting op fles. Het vormt de ideale basis om een echt zuur fruitbier te creëren. Voor dit bier kozen de brouwers te werken met het aardbeiras Elsanta uit Olsene.

Foodpairing: rodebietensalade met ricotta en pijnboompitten
Het zure bier maakt komaf met de aardse smaak van de rode bieten terwijl het bier ook de fruitige kant van deze groente naar bovenhaalt. De ricotta verzacht de strakke zuurheid van het bier.

BRUIN/DONKER

9. Kollusion – Brouwerij Maenhout

Dit diepdonkere bier is het resultaat van één van de betere collab brews tussen een Belgische en een Amerikaanse brouwer. Brouwerij Maenhout uit Pittem en Boom Island Brewery uit Minneapolis kozen samen voor de bierstijl Russian Imperial stout, dus verwacht je aan een krachtig bier met een uitgesproken koffiekarakter. De aroma’s van koffie, donkere chocolade en vijgen worden gedragen door een milde alcoholzoete body. En in tegenstelling tot de Russisch-Amerikaanse ‘collusion’ laat deze geen wrange nasmaak achter.

Foodpairing: kwartel met boschampignons en truffel

Truffel heeft een uitgesproken smaak, maar dit karaktervolle bier kan je er gerust naast plaatsen. Het bier gaat op hetzelfde moment de smaak van de kwartel helemaal optillen.


10. Ardenne Stout – Brasserie Minne

Brasserie de Bastogne wijzigde haar naam in Brasserie Minne. Aan de kwaliteit van de bieren veranderde gelukkig niets. Meer zelfs, met sterke vrouw Cathérine Minne aan het roer wint de brouwerij aan populariteit in binnen- en buitenland. Eén van de toppers uit hun gamma blijft deze geslaagde stout van 8 %. De expressieve moutpersoonlijkheid van het bier maakt indruk vanaf de eerste slok. Je proeft meteen het typerende koffiekarakter met aroma’s van chocolade en donker fruit. Het bier blijft ten allen tijd ook verfrissend, vooral dankzij de hop Mosaic.
Foodpairing: gegrilde entrecôte met bospaddestoelen
Het gebrande moutkarakter combineert zeer goed bij het gegrilde vlees, tegelijkertijd verfrist de Mosaic de aardse smaken van de bospaddestoelen.


11. Maredsous Donker – Brouwerij Duvel Moortgat

Een andere topper onder de erkende Belgische abdijbieren is dit diepbruine bier dat verbonden is aan de gelijknamige Benedictijnenabdij te Denée. Oorspronkelijk werd het bier gelanceerd als kerstbier. Nu kun je het ganse jaar door ervan genieten. De gebrande mout ontdek je reeds in de geur via aroma’s van chocolade, gedroogd fruit en mokka. Zijn volle smaak zet dan weer de karamel centraal. Je wordt ook getrakteerd op enige zoetheid, maar deze overheerst niet. Het gaat hier om een erg gebalanceerd donker Belgisch bier.

Foodpairing: everzwijnragout met geroosterde wortelen
De fruitige aroma’s werken complementair, terwijl de mouttonen aansluiting vinden bij de everzwijn en de geroosterde wortelen.

12. Monk’s Stout – Brouwerij Dupont

Brouwerij Dupont is wereldberoemd omwille van hun iconische saisonbier. Hun andere brouwsels zoals deze stout zijn daardoor minder gekend bij het grote publiek. De Henegouwse brouwerij koos er bewust voor om een authentieke stout te creëren. De Monk’s Stout werd gebrouwen in de stijl van de traditionele droge Britse stouts. Daar zijn ze volledig in geslaagd. Het bier heeft een overduidelijke koffiepersoonlijkheid dankzij de gebrande mout zonder enige zoetheid en een eerder laag alcoholpercentage.

Foodpairing: hazenrugfilet met rode koolHazenrug is erg hartig met wat aardse toetsen. Niets beter dan een stout om te verfrissen en tegelijk de volle smaak aan te vullen met zijn moutkarakter.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Foto door Steven Richardson.

Categories: beer and food