Levensgenieters weten reeds langer dat Koksijde een heerlijke plek is aan de Belgische Kust. Zowel voor een daguitstap, een culinaire trip als een ontspannend weekje weg. Met zijn gezellige bierhoreca, verschillende lokale bieren en een heuse abdijbrouwerij is deze Kuststad ook voor bierliefhebbers een echte aanrader.

Onthaasten in Hotel Rewind
Vluchtend uit een plotse stortbui rennen we Hotel Rewind binnen. De hartelijke ontvangst doet ons de regen meteen vergeten. Dit gastvrije hotel ligt vlak aan het mooie zandstrand. Het voormalige Albert Hotel werd volledig gerenoveerd en getransformeerd in een trendy hotel met frisse kleuraccenten. De kamers zijn ruim en comfortabel, maar de grootste troef van dit hotel is het smakelijke en uitgebreide ontbijtbuffet. 

Rewind Hotel

Culinaire verwennerij met zicht op zee in The Tables 
Hongerig gaan we meteen op zoek naar leuk restaurant. Daarvoor hoeven we gelukkig niet ver te zoeken, want vlakbij Hotel Rewind ontdekken we The Tables. Met zicht op zee kiezen we uit een menukaart van klassieke en eigentijdse gerechten. We opteren voor de gebakken zeetongen en scampi op Marokkaanse wijze, en selecteren meteen ook een bijpassend bier. De St. Idesbald Blond blijkt een ideale match te zijn voor de gebakken zeetongen. 

The Tables

Wilde hop in de Noordduinen
Na deze fijne lunch gaan we op stap in de duinen. Herborist Marjan neemt ons mee in de wondere wereld van wilde kruiden en planten. Fascinerend is hoeveel gekende en eetbare planten we in het wild kunnen terugvinden, zoals postelein bijvoorbeeld, wat in de gastronomie vaak gebruikt wordt. Al blijft de wilde hop voor ons bierliefhebbers wel de leukste ontdekking op deze boeiende kruidenwandeling. 

wilde hop

Smikkelen in De Mikke
Na de wandeling gaan we nog even uitwaaien op het strand. Dat is het leuke aan de Belgische Kust; bij regen, wind of zon, een strandwandeling doet altijd deugd. Na de zilte lucht te hebben opgesnoven, is het tijd om af te zakken naar onze laatste bestemming van de dag: restaurant De Mikke. Deze plek is een vaste waarde voor vele locals, en dat is niet onterecht. Hun specialiteit gegrilde vlees/vis-gerechten op houtskool zijn niet te versmaden. Een Brugse Zot van’t vat combineert perfect daarbij. 

De Mikke

Elektrisch en gezwind op weg
Na een smakelijk ontbijt in Hotel Rewind gaan we langs bij O’Velo om onze elektrische huurfietsen op te pikken. Het is de ideale manier om Oostduinkerke en Wulpen te ontdekken. Wij hebben zelf nog geen ervaring met zulke fietsen, maar we krijgen de nodige uitleg voor we van start gaan. Op geen tijd staan we aan onze eerste bestemming van de dag: Brasserie Oud Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart in Wulpen.

O’Velo – www.o-velo.be

Een hoppige vaartocht
De brasserie is gelegen in het pittoreske polderdorp Wulpen vlak aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerken. Zowel op het prachtige terras aan het water als in het authentieke interieur binnen kun je genieten van lokale bieren en specialiteiten zoals garnaalkroketten of een Noordzee slaatje met grijze garnalen. En je kunt er zelfs overnachten in hun B&B of gaan varen. Dat laatste zagen we helemaal zitten. Na de hartelijke ontvangst legt uitbaatster Adelheid uit hoe de elektroboten werken en helpt je op weg. Op het water kraken we hun huisbier Wulps Blondje. Frisfruitig met aangenaam bittere afdronk laat dit bier zich smaken.

Lunchen in een voormalige pastorij
Van varen krijg je honger. Deze gaan we stillen in restaurant D’Oede Pastorie. Deze voormalige pastorij in het hart van Wulpen dateert uit 1890 en werd smaakvol gerenoveerd met respect voor zijn verleden. Met Bavik Super Pils van’t vat als aperitief gaan we alvast goed van start. Bij de om–je-vingers-af-te-likken huisgemaakte vol-au-vent kies ik voor een Cornet Oaked, en dat levert een geslaagde pairing op.

D’Oede Pastorie

In het spoor van de monniken
Als je Koksijde ontdekt, zal een grote, rode monnik je vast en zeker opvallen. Hij leidt je naar het Abdijmuseum Ten Duinen. De Duinenabdij in Koksijde is de oudste en grootste cisterciënzerabdij in de Lage Landen. In het museum leer je er alles over de geschiedenis van de abdij en het leven van de monniken. Een virtual reality bril teleporteert je zelfs terug naar 1490. Je lijkt door de abdij te wandelen, en kan zo de indrukwekkende architectuur van nabij bewonderen. Een belangrijk figuur uit de geschiedenis van deze abdij is Idesbald van der Gracht. Hij wordt in 1155 de eerste abt uit de gemeenschap zelf. Onder zijn bewind kent de abdij een bloeiende periode. In 1894 wordt hij zalig verklaard door de Katholieke kerk.

Abdijmuseum Ten Duinen

Een echte abdijbrouwerij
Gezellig napraten over het bezoek aan het abdijmuseum kan je in de Huisbrouwerij Sint- Idesbald. Hier wordt er nieuw leven geblazen in een eeuwenoude traditie: het brouwen van een echt abdijbier. De Koksijdse Duinenabdij had in de 16de eeuw namelijk al een ‘brouwerie’! Pieter Pourbus schilderde het brouwerijgebouw op zijn grondplan van de Duinenabdij. De Huisbrouwerij Sint-Idesbald is gelegen op de middeleeuwse site Ten Bogaerde. Het is één van de best bewaarde domeinen van de vroegere abdij. De voormalige varkensstallen werden onder handen genomen en herbestemd tot brouwerij met bijhorende brasserie. Ter plaatse kan je binnen met zicht op de brouwketels of buiten op het prachtige terras genieten van de heerlijke Sint-Idesbald bieren.

Huisbrouwerij Sint-Idesbald

St. Idesbald bieren recht uit de tank
Brouwerij Huyghe brouwt al sinds 1994 de erkend Belgische St. Idesbald abdijbieren in haar thuisbasis Melle, en zal dit ook blijven doen. Daarnaast worden dezelfde recepten voortaan ook gebrouwen in de Huisbrouwerij Sint-Idesbald te Koksijde. De brouwinstallatie heeft een capaciteit van 1.000 liter (per brouwsel) en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plekke gemalen. Je krijgt dezelfde kwaliteit in je glas als bij de bieren uit Melle. Enige verschil in smaak zit hem vooral in het feit dat de bieren uit de huisbrouwerij niet extra gefilterd worden en recht uit de tank vloeien. Het St. Idesbald gamma bestaat uit een Blond, Tripel, Dubbel, Rousse, en ondertussen ook een pils. De verfrissende Mondieu Premium Pils, of in de volksmond ‘een Mondieutje’, is enkel ter plaatse verkrijgbaar.

Mondieu Premium Pils

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Koksijde – www.visitkoksijde.be 
Hotel Rewind – www.rewindhotel.be 
adres: Astridplein 11 – 8670 Koksijde
The Tables – www.thetableskoksijde.be 
adres: Zeedijk 272 – 8670 Koksijde
De Mikke – www.demikke.be 
adres: Leopold II-Laan 82 – 8670 Oostduinkerke
Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart – www.wielrijdersrust-hetdorstigehart.be 
adres: Dijk 33 – 8670 Wulpen
Bier Wulps Blondje – gebrouwen door Brouwerij Eutropius en enkel ter plaatse verkrijgbaar
D’Oede Pastorie – www.doedepastorie.be 
adres: Dorpsplaats 12 – 8670 Wulpen
Abdijmuseum Ten Duinen – www.tenduinen.be 
A. Verbouwelaan 15 – 8670 Koksijde
Huisbrouwerij Sint-Idesbald – www.brouwerijsintidesbald.be 
adres: Ten Bogaerdelaan 12b – 8670 Koksijde