Sommige mensen zeggen dat ze geen bier lusten. Het smakenpallet van bier is echter bijzonder uitgebreid, waardoor dit eigenlijk onmogelijk is. De variëteiten situeren zich tussen de diepe, gebrande koffietoetsen in een stout en het lichte abrikozenaroma van een fruitige tripel. Wie niet graag bier drinkt, heeft dus eigenlijk gewoon zijn of haar smaak nog niet gevonden. Blijft jouw tante of beste vriend beweren geen bier te lusten? Stel een bier voor dat met zijn of haar smaakvoorkeuren matcht! Vraag daarom wat ze wel graag drinken en serveer een prachtig bier dat bij hun voorkeur past.

Droge sherry

Alternatief: special belge

Voor zowel mensen die houden van de frisse en kruidige toetsen in een Manzanilla tot deze die eerder gaan voor de accenten van noot en karamel in de meer volle en droge Oloroso, is een special belge ideaal. Deze bierstijl werd geboren op de Wereldtentoonstelling van 1905, waar de Belgische Brouwers via een wedstrijd een bier zochten die de concurrentie kon aangaan met de Britse, Duitse en Tsjechische importbieren, waarvan pils de belangrijkste was.

Voorbeeld: Tonneke – Brouwerij Contreras

Sinds 2008 erkend als officieel streekproduct is dit het oudste bier van de Gaverse brouwerij Contreras. Volledig in de stijl wordt het gekenmerkt door een laag alcoholpercentage – hetzelfde als een pintje – een droog karakter met duidelijke accenten van karamel en noten, en een zacht mondgevoel door de lage carbonisatie. De mout speelt duidelijk de hoofdrol.

Sauvignon Blanc

Alternatief: oude geuze

Net als de Sauvignon Blanc heeft een oude geuze ook heel wat fijne zuren en een scherp zure persoonlijkheid met heel wat frisfruitige aroma’s. Het bier rijpt echter een stuk langer, zo is oude geuze een mengeling van lambieken, die van 1 tot 3 jaren op houten vaten rijpten. Voordelen zijn dat een goede fles oude geuze vaak een stuk minder kost dan een kwaliteitsvolle Sauvignon Blanc, en bovendien nog heel wat minder suiker bevat.

Voorbeeld: Oude Geuze Tilquin – Geuzestekerij Tilquin

De enige Waalse oude geuze is een echte topper. Pierre Tilquin gaat lambieken van Boon, Lindemans, Girardin en Cantillon mengen en laten rijpen in eikenhouten vaten. Na het bottelen hergist het bier ook nog eens 6 maanden op fles. Gemiddeld duurt het 2 en half jaar om dit bier te maken. Geen wonder dat het bier zo’n verfijnde en complex zure smaak heeft met aroma’s van citroen en groene appel.

Pinot noir

Alternatief: oude kriek

Als je vaak een Pinot Noir zal bestellen in een bar of restaurant, zal een authentieke oude kriek je wel bevallen. Gelijkaardig als in de wijn komen de aroma’s van rood fruit enorm naar voren. De pure krieken geven het bier zijn kleur en smaak. Het bier wordt in tegenstelling tot de meer bekende en verkochte zoete krieken totaal niet aangezoet.

Voorbeeld: Oud Beersel Oude Kriek – Geuzestekerij Oud Beersel

Maar liefst 400 gram krieken per liter voegt Gert Christiaens van Oud Beersel toe. Dat is vrij veel en zorgt dus voor een intense rode kleur en kriekenaroma. Je ervaart een delicieus zuur bier waarin je ook de amandeltoets van de pit ontdekt.

Bordeaux Medoc

Alternatief: Russian imperial stout

Deze kanjer uit de stoutfamilie barst van de smaak. In zeer krachtig en volmondige bieren proef je indrukwekkende aroma’s van koffie en chocolade. De intensiteit matcht absoluut deze van een prachtige Bordeaux uit de medoc, zoals bijvoorbeeld een Saint-Estèphe. De scherpte die tannines kunnen brengen in rode wijn, dat evenaart zeker de fijne scherpe kanten van gebrande mout.

Voorbeeld: Hel & Verdoemenis – Brouwerij De Molen

Het alcoholpercentage van deze Hel & Verdoemenis komt in de buurt van wijn. Dat geeft wat zoetheid aan het bier, die gecounterd door de koffiebitterheid. Vooral de koffie en donkere chocolade komen enorm naar voren, aangevuld door toetsen van blauwe bessen.

Gin-tonic

Alternatief: saison

Deze van oorsprong Henegouwse bierstijl moet aan 8 criteria voldoen om zo genoemd te mogen worden, maar in de typische Belgische compromisstijl mag een brouwer van 2 voorwaarden naar keuze afwijken. Diep uitgegist en dus droog is er eentje van. Deze droog bittere en/of kruidige saisons zijn het perfecte bieralternatief voor gin tonic met duidelijk bittere en kruidige smaak.

Voorbeeld: Saison de Dottignies – Brouwerij De Ranke

Kies voor een echt droge en dus ook minder fruitige saison zoals Saison de Dottignies. Dan overheerst de bitterheid en blijft ze hangen in de nasmaak zoals je vaak bij een gin-tonic ervaart. Het lage alcoholpercentage van deze saison helpt nog een handje, daar het bier hierdoor zeer verfrissend en licht aanvoelt.

Peated whisky

Alternatief:  houtgerijpte imperial stout

Voor de liefhebbers van whisky’s met een  turfkarakter, en dus een gerookte smaak zoals Ardberg of Laphroaig, zijn deze bieren een aanrader. Het gaat om de krachtige imperial stout die ze maanden tot een jaar lang laten rijpen op peated whisky vaten. Het resultaat is dat je naast de intense koffie, chocolade en gebrande toetsen ook de aroma’s van hout en whisky erbij krijgt. Door de houtrijping wordt het bier ook wat minder zoet en meer complex.

Voorbeeld: Peated oak aged Embrasse – De Dochter van de Korenaar

Van de Ierse turfwhisky Connemara tot de Schotse Lagavulin, brouwer Ronald Mengerik liet zijn mooie stout Embrasse reeds op verschillende whiskyvaten rijpen en dit gedurende 4 tot 6 maanden lang. Het is super dat de whisky terugkomt in de smaak zonder het bier naar de achtergrond geduwd wordt.

Cava

Alternatief: gose
Deze bijna verdwenen Duitse bierstijl herleeft helemaal. Het gaat om een tarwebier dat prachtig verzuurt door melkzuurbacteriën en op smaak wordt gebracht met zout en vaak ook kruiden. Je krijgt een minder scherpe zuurheid dan in oude geuze, waardoor het een geslaagd alternatief vormt voor cava. Vele cava’s die je in de supermarkt vindt zijn net iets minder droog en zuur dan champagne.

Voorbeeld: Anderson Valley Holly Gose – Anderson Valley brewing Company

De Amerikaanse brouwerij Anderson Valley bracht deze vrij toegankelijke gose op de markt. Zeer verfrissend en mild zuur proef je noties van citroenschil, tropisch fruit en koriander.

Negroni

Alternatief: Belgian IPA

Om een negroni te vervangenn, moet je op zoek naar zoet fruitigheid en bitterheid, smaken die zowel de gin, amaro als zoete vermout geven aan de drank. Een Belgian IPA is gebaseerd op IPA ofwel India Pale Ale en dat is een sterk gehopt bier. Het Belgische deel slaat op de balans die behouden blijft tussen de smaken.

Voorbeeld: Belgoo Arboo – Brouwerij Belgoo

Deze fijne met 4 hopvariëteiten gebrouwen IPA geeft je een neus van zowel citrus, pompelmoes als wat exotische vruchten. De fruitige en licht zoete smaak komt helemaal in evenwicht met de bittere afdronk. Zeer romig mondgevoel dankzij de haver verzacht het geheel.

Rum-cola

Alternatief: donkere gerstewijn

Fans van rum-cola houden duidelijk van zoet. Ideaal is dus een gerstewijn, dat is een bier van minstens 10 %, waarin de alcohol alleen al zoetheid zal brengen. Bij een donkere gerstewijn worden er ook smaken van kandij, karamel, zoethout en chocolade aan toegevoegd. Het zal dus voller en complexer smaken dan een rum-cola, maar tegelijk is het bier zeker toegankelijk genoeg.

Voorbeeld: Malheur 12 – Brouwerij De Landtsheer / Malheur

Zeer vol met een zweem van zoet proef je hier vooral chocolade en daarnaast wat karamel en een toets van rood fruit. Het zal voldoende zoet smaken voor de rum-cola-liefhebber, maar in tegenstelling tot de cola heeft het ook karakter en body.

Tequila

Alternatief: witbie

De meest verkochte en niet-gerijpte tequila, de blanco dus, heeft maximaal 3 maanden gerijpt. Veel complexiteit is er dus niet, wel een soort frisheid. Alhoewel het alcoholpercentage van beide dranken enorm ver uiteen ligt, hebben ze ietwat een gelijkaardige persoonlijkheid.

Voorbeeld: Troublette – Brouwerij Caracole

De Waalse tarwebier is een zeer typisch Belgisch witbier met een neus van koriander en citrus. Een fluweelzacht bier zonder bitterheid en een weeïge smaak met een accent van sinaas. Het zal zeer verfrissend smaken en je hoeft je veel minder zorgen te maken over de alcoholinname.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Categories: beer and food