Een heerlijk Noordzeevisgerecht verorberen of een delicieus bier proeven, dat is genieten in zijn zuiverste vorm. Het leven wordt echter nog mooier als je beide combineert.

Vis hoort bij wijn

Gooi dat idee maar in de vuilnisbak. Bier en vis doen het ontzettend goed samen, en dat heeft veel te maken de grote variëteit aan aroma’s, smaken en stijlen in bier. Of het nu gaat om pure zeevruchten of een delicieuze krachtige visbereiding, je vindt altijd een bier om te combineren bij je visgerecht. Van een zijdezacht tarwebier met citrustonen, strak bitter blond of IPA tot een elegant en houtgerijpt zuur roodbruin, deze bieren laten de vis schitteren in elke pairing en zullen net zijn mooie smaak accentueren.

Enkele tips

Hoewel de populariteit van onze nationale drank blijft groeien, bestaat er nog steeds wat drempelvrees om bier te pairen aan vis. Want hoe begin je hier nu aan? De waarheid is dat je bierkeuze meer afhangt van het gerecht dan van de vissoort. De bereiding, kruiding, saus, en groenten zullen je naar een bepaalde bierstijl leiden.

Deze drie tips helpen je alvast op weg:

1. Zet de vis centraal.
Zorg er steeds voor dat de smaak van de vis niet overdonderd raakt door het bier. Kies dus niet voor erg zware of zoete bieren waardoor je niets meer van de vis proeft. Slechts uitzonderlijk zal een quadrupel of een Russian imperial stout een geslaagde pairing opleveren bij visgerechten.


2. Hou het fris
Zelfs met roomsauzen, uitgesproken smaken of pikant karakter voelen de meeste visgerechten eerder licht aan. Speel daarom vooral met kruidig, fruitig, bitter of zuur qua smaken in het bier om te harmoniseren of contrastreren. Enkele ideale bierstijlen/biersoorten hiervoor zijn roodbruin, IPA, witbier, blond en saison bieren.


3. Balans is de sleutel
De intensiteit van het bier moet deze van het gerecht matchen. Als er geen balans is tussen alle aroma’s en smaken, dan is er geen sprake van een pairing. Hoe doe je dit? Je kunt spelen met bepaalde accenten, bijvoorbeeld wanneer je de zuurheid van een roodbruin laat samenvloeien met de zure toets in het gerecht. Of wanneer je de hopbittere smaak tegengewicht laat bieden bij de pikantheid van een gerecht, waardoor de balans terugkeert. Evenwicht in al die pairings is de sleutel.

Voorbeeldpairings

1. Noordzeetong met grijze garnalen

Bij deze klassieker hoort een roodbruin. Het fijnzure roodbruin breekt de roomsaus en duwt zo de grijze garnalen en zachte smaak van de vis naar voren. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met Rodenbach, Vander Ghinste Roodbruin of Bourgogne des Flandres

2. Rog met kappertjes in blanke botersaus

Kies bij dit gerecht voor een blond bier zoals Brugse Zot of Keikoppenbier. Het leuke aan deze pairing is dat het bier het zoute accent van de kappertjes elimineert en de zuurheid wat verhoogt. Dit is perfect om de botersaus te breken en vis centraal te zetten.

(c) Bart Leye