Op zondag 19 mei organiseert Sofie’s World een unieke bierbrunch. Geen enkele alcoholische drank heeft namelijk meer brunchpotentieel dan bier. Dankzij de enorme variëteit aan stijlen en smaken van onze nationale trots kan je de glazen cava en mimosa aan de kant laten staan. De meest geschikte drank om bij je brunch te serveren is bier! We zetten je alvast op weg met enkele tips en voorbeelden van geslaagde combinaties.

Een belangrijke, eerste stap? Start met het juist bier. Een geslaagd aperitief zet de toon voor de rest van je brunch. Laat zoete en zware bieren bij de start van je maaltijd nog even aan de kant staan, maar ga voor frisfruitigheid in het glas eventueel gekoppeld aan een leuke bitterheid of zuurheid. Valeir Extra van Brouwerij Contreras doet het bijvoorbeeld altijd goed.

De naam van de brouwerij verwijst naar de Spaanse roots van de familie. Ondertussen maakt de brouwerij al decennia deel uit van het Gaverse landschap. Binnenkort vieren ze zelfs hun 200-jarig bestaan. Frederik, schoonzoon van Willy Contreras, slaagde erin om de brouwerij te moderniseren. Hij introduceerde ook het Valeirgamma, een duidelijke verwijzing naar de Slag bij Gavere. Valeir Extra heeft mooie aroma’s van passievrucht, mandarijn en pompelmoes en past  perfect bij een hapje met artisjoktapenade. De tapenade heeft een duidelijke aardse smaak die het bier mooi weg veegt, waardoor je het zachte van de artisjokken meer ervaart.

Denk vooraf ook goed na over wat je wil serveren. Ga je voor een uitgebreid brunchbuffet of beperk je het tot enkele kleine gerechten? Die keuze zal je bierselectie bepalen. Bij een buffetformule zal je een veelzijdig bier nodig hebben, eentje dat het goed doet bij verschillende gerechten zonder dat het te saai wordt. Hopus Primeur van Brasserie Lefebvre bijvoorbeeld.

Met een geschiedenis die teruggaat naar 1876 weet familiebrouwerij Lefebvre zich al 6 generaties staande te houden. Elke lente is het uitkijken naar de lancering van de nieuwe Hopus Primeur. Het bier wordt telkens met een verschillende aromahop gebrouwen, waardoor je elk jaar een ander bier krijgt. De versie van 2018 is verrassend verfrissend met leuke accenten van citrus en exotisch fruit. Combineer dit bier bijvoorbeeld enerzijds met een bagel met kip, limoen en verse koriander en zet ook een toast met ricotta, geroosterde ananas en verse munt op het menu. De frisse en fruitige tonen van de gerechten doen het perfect bij dit bier.

Een laatste belangrijke tip is om rekening te houden met je gasten. Als je bijvoorbeeld weet dat je vrienden steeds voor een gin-tonic gaan, schotel ze dan geen zoet fruitbier voor. De kans is groot dat ze dit te zoet vinden. Durf hen echter ook dingen te laten proeven die ze anders misschien niet zouden bestellen.

Verras je vrienden bijvoorbeeld met een Oude Geuze van geuzestekerij Oud Beerstel. De geschiedenis van Oud Beersel gaat terug tot 1880. Bijna behoorden de bieren van Oud Beersel tot het verleden, maar Gert Christiaen besloot in 2005 om de geuzestekerij nieuw leven in te blazen. De oude geuze laat je een elegante zuurheid met aroma’s van groene appel en sinaas ontdekken die eindigt in een droge afdronk. Dit bier past bijvoorbeeld perfect bij scones met tzatziki en rauwe zalm. Het scherp zure van het bier wordt verzacht door de tzatziki en zal de zalm echt naar boven duwen.

Categories: beer and food