Geen geslaagde barbecue zonder bier. Al spreekt het voor zich dat je bij gegrilde zalm niet hetzelfde flesje ontkurkt als bij die heerlijk bruingeblakerde T-bonesteak. Wij geven je drie tips om het juist bier aan je gerechten te koppelen en geven je tien geslaagde pairings mee!

Drie tips

Food friendly
Als je op zoek bent naar een bier die bij de meeste BBQ-gerechten zal passen, dan raad ik aan om voor een food friendly bier te gaan, een bierstijl die voor vele gerechten een goede partner zal zijn dus. Een mooi voorbeeld is een tripel. Kies bijvoorbeeld een tripel die een zoetfruitige body combineert met een verfrissende hopbitterheid.

Vis, vlees of vegetarisch
Hou rekening met wat je effectief op de barbecue legt. Zo zal een visbrochette veel beter tot zijn recht komen met een verfrissend blond bier zonder zoetheid, terwijl een varkensbrochette net wat zoetbitterheid of zoetheid in het bier vraagt.

Kruiden en sauzen
Naast het soort vlees, vis of groente dat de hoofdrol speelt, zijn de kruiden en/of sauzen ook belangrijk. Een leuk gehopte IPA zal bijvoorbeeld schitterend combineren bij gegrilde gamba’s met een mango-tomatensalsa. Maar diezelfde gegrilde gamba’s met knofloof en pastis zullen in een pairing met deze IPA net een wrange nasmaak opleveren.

(c) Steven Richardson voor Het Laatste Nieuws

10 geslaagde combinaties

Scampi-spiesjes met citroen en knoflook met Super 8 Blanche (Brouwerij Haacht)

Met zijn Super 8-gamma toonde Haacht als één van de oudste brouwerijen van ons land aan dat ook zij durven innoveren. Naast de IPA en saison introduceerden ze ook deze Blanche. Een Belgisch witbier dat dankzij de tarwe een heerlijk rins karakter heeft. Geheel volgens deze stijl wordt het troebele bier gebrouwen met koriander en gedroogde sinaasappelschil. Beide kruiden ontdek je reeds in de neus van het bier en gaan het zacht fruitige van het bier nog versterken.

Pairing: Het citrusaccent van dit witbier vindt aansluiting bij de citroen en verfrist de knoflook, terwijl zijn tarwekarakter de smaak van de scampi mooi aanvullen

Gegrilde asperges à la flamande met Surfine (Brasserie Dubuisson)

Henegouwen is de bakermat van de bierstijl saison. Geen wonder dus dat ook de oudste Waalse brouwerij van ons land er eentje in zijn gamma heeft. Surfine combineert een leuke bitterheid met florale en kruidige toetsen. Dit verfrissend heeft een licht fruitige body en sluit af met een aangename en droogbittere afdronk. Kortom, alles wat je kan verwachten van een Henegouwse saison. Een dorstlesser met karakter.

Pairing: In het aspergeseizoen, combineer je probleemloos twee Belgische klassiekers. Het licht bittere van de asperges vloeit leuk samen met het bittere bier, tegelijk veegt het de aardsheid weg.

Burgers met barbecuesaus met Chimay Bleue (Abdij van Scourmont)

Geheel volgens de regels van de Trappisten wordt dit bier gebrouwen binnen de muren van een abdij en onder supervisie van de monniken. Deze Bleue is de favoriet uit het Chimay-gamma van vele bierliefhebbers, en dat is niet onterecht. In de neus herken je meteen aroma’s van karamel, donkere chocolade en koffie. Allemaal dankzij de geroosterde mout die het bier zijn krachtig moutkarakter geeft.

Pairing: De geroosterde burgers komen in harmonie met de gebrande mout, net als zijn volle smaak en accent van donker fruit de saus matcht.

Pulled-pork sandwiches met Hapkin (Brouwerij Alken Maes)

De naam ‘Louwaege’ zegt je wellicht niets, maar ‘Hapkin’ des te meer. Beiden zijn nochtans nauw verbonden. Hapkin was één van de meest populaire bieren van de voormalige West-Vlaamse brouwerij uit Kortemark. Alken Maes bracht het bier terug tot leven. Zijn volmondige smaak met pittige bitterheid dankzij de Monroehop doet zijn naam alle eer aan. Hapkin ofwel ‘met de bijl was namelijk de bijnaam vangraaf Boudewijn VII.

Pairing: De zoetbittere smaak van het bier vult de volle smaak van deze klassieker van de Amerikaanse zuidelijke staten perfect aan

T-bone steaks met avocadosalsa met Duvel Tripel Hop Cashmere (Duvel Moortgat)

Hop is even gevarieerd als de druif, en elk jaar komen er nieuwe soorten bij. Duvel Tripel Hop Citra is sinds 2017 permanent verkrijgbaar. Onder leiding van meesterbrouwer Hedwig Neven blijft Duvel Moortgat echter experimenteren met nieuwe hoppen, zoals deze Cashmere. Ze is het resultaat van een kruising tussen Cascade en Northern Brewer. Het eindresultaat mag er zijn. Met hoptonen van perzik, meloen en kokosnoot gedragen op een Duvelbody met een leuk citrusaccent laat het bier zich smaken.

Pairing: De exotische hoparoma’s zijn een ideale match met de avocadosalsa. Met zijn krachtige en volle smaak kan het zich perfect staande houden naast een gegrilde T-bonesteak.

Zalm met curry-kokossaus met Gouden Carolus Tripel (Brouwerij Het Anker)

Het Anker is het brouwend hart van de stad Mechelen. Met zijn lange geschiedenis en de vijfde generatie aan het roer brouwt ze mooie bieren met een verhaal. En daar maakt deze tripel absoluut deel van uit. Hun gist geeft het bier zijn verleidelijke zoet fruitige aroma’s van abrikoos en banaan mee. Deze worden nog versterkt door de curaçao waarmee het bier gebrouwen wordt. De kruidigheid in zijn smaakprofiel wordt nog versterkt door de koriander en kardemom. Zijn zoete body houdt alles mooi in balans.

Pairing: De kruiden in het bier en gerecht harmoniëren in deze pairing. De volle fruitigheid is dan weer de perfecte aanvulling bij deze zalm op de bb

Beer can chicken met Lupulus Organicus (Brasserie Lupulus)

Meeste Belgische tripels zijn eerder zoetbitter. Hier krijgen we een erg verschillende en sterk gehopte tripel in ons glas. Dat hoeft niet te verwonderen: de naam van deze Waalse brouwerij verwijst immers naar de Latijnse benaming van de hop ‘humulus lupulus’, wat betekent als ‘nederige wolf’. De wolf op het etiket leidt je naar hopbittere tripel met een frisse citrusneus. ‘Organicus verwijst dan weer naar het feit dat het bier enkel met biologische ingrediënten werd gebrouwen.

Pairing: Bij de geroosterde kip brengt dit bier de nodige verfrissing en fruitigheid om het geheel te vervolledigen.

Lamsbout met kruidenkorst met Quintine Blond (Brasserie des Légendes)

De 38-jarige heks Quintine uit de streek van Ellezelles liet haar leven op de brandstapel in 1610. Net als de andere bieren in het gamma van de brouwerij zijn de namen steeds gelinkt aan lokale folklore en legendes. Deze Quintine betovert je eerder met haar frisfruitige persoonlijkheid, licht zoete smaak en droogbittere afdronk. Op haar thuisbasis of beter brouwsite in Ellezelles kun je zelfs de andere bieren ontdekken en combineren met een streekgerecht.  

Pairing: De frisse kruiden van de lamsbout ontmoeten florale hoptonen van het bier. Zijn bitterheid breekt het geheel en brengt zo de balans tussen de smaken terug

Gegrilde ananas met Punk IPA (Brewdog)

Of je er van houdt of helemaal niet, dit bier laat bij iedereen een duidelijke indruk na. Pompelmoes, citrus en lychee, de explosieve hoparoma’s springen meteen naar voren in de eerste ontmoeting. Er werden maar liefst 7 hopsoorten toegevoegd. Deze post-moderne klassieker zoals ze dit bier zelf noemen is hun meest verkochte en populaire bier. Het maakte deel uit van de start van de craft beer revolutie. Nu nog steeds blijft het een erg geslaagde en genietbare IPA.

Pairing: Fruit en bier? Ja hoor, het kan perfect. Het geroosterde van de ananas countert de bitterheid terwijl zijn hopfruitigheid leuk overvloeit in deze van de ananas

Gegrilde aardbeien met basilicum en vanille met Spontan Basil (Lindemans)

Dit uitzonderlijke bier is een blend van gedurende 1 en 2 jaar op eik gerijpte lambiek, waaraan verse basilicum werd toegevoegd. De familiebrouwerij Lindemans creëert al zes generaties lang uitzonderlijke lambieken en geuzes. Zo zijn de Cuvée Renées erg geslaagd. Met deze Spontan Basil tonen ze nog meer wat ze in hun mars hebben. Het elegante bier verlegt opnieuw de grenzen van wat we definiëren als ‘de smaak van bier’.

Pairing: Je krijgt een tof samenspel tussen het zure bier en het fijne zuurtje van de aardbeien terwijl de basilicum in bier en gerecht elkaar verzachten. Hierdoor worden de vanille en het geroosterde net meer voren geduwd.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Categories: beer and food