De bierwereld is constant in beweging en er wordt gretig geëxperimenteerd met smaken en ingrediënten. Sommige bieren balanceren op de grens tussen geniaal en gestoord. Denk maar aan het Rogue Ales Beard beer van de Amerikaanse brouwerij Rogue Ales, een bier gebrouwen met gist uit de baard van de brouwer. Of de Rocky Mountain Oyster Stout waarbij stierentestikels als extra ingrediënt worden toegevoegd. Ook in België schuwen brouwerijen de experimenten niet. Van pasta en tomatensaus tot witloof of saffraan en zelfs goud, we geven je tien gedurfde voorbeelden met een smaakvol resultaat.

1. Basta IPA (BOM Brewery) met pasta en tomaten

De Italian Pasta Ale werd door brouwer en moutbakker Bert Van Hecke
in het leven geroepen als een parodie op de gekende India Pale Ale bierstijl. Met dit bier verlegt trendsetter Bert de grenzen van de huidige bierstijlen. Het bier smaakt als een echte IPA met een citrusneus en krakende bitterheid. Toch is het net anders door het gebruik van de onorthodoxe ingrediënten: pasta uit Italië en Roeselare, heerlijke Torpedino-tomaten en Cuzziol Olio Extra Vergine Di Olivia. Basta IPA is een laag alcoholische smaakbom.

Foodpairing: risotto met romanesco en zalm

Dit Italiaanse gerecht is een match bij het bier. De bitterheid veegt het aardse van de romanesco weg en verfrist de risotto.

2. Wit Goud (Brouwerij Hof ten Dormaal) met witloof

Samen met zonen Jef en Dries runt brouwer André Janssens een authentieke hoevebrouwerij in Tildonk. Voor dit bier worden aan het einde van het kookproces gedroogde witloofwortels toegevoegd in plaats van hop. De groente geeft een zachte en volle bitterheid aan het bier. Hof ten Dormaal produceert trouwens zelf de ingrediënten voor het brouwproces, van de mout tot de hop.

Foodpairing: hespenrolletjes

Ze lijken voor elkaar gemaakt, het oer-Vlaamse gerecht hespenrolletjes en het witloofbier. De bitterheid vindt het nodige weerwerk in het zoet fruitige karakter van het bier.

3. Bling Bling Imperial King (BOM Brewery) met goud

Nooit eerder werd een bier gebrouwen waar goud aan toegevoegd werd, meer specifiek stukjes 24-karaats goud. Het alcoholpercentage werd ook niet toevallig gekozen, 888 is namelijk het Chinese geluksgetal voor driedubbel geluk. Goud was trouwens nooit goedkoper, want het bier is niet duurder dan andere blonde of tripelbieren.

Foodpairing: romige zeevruchtenpannetje

Zeevruchten, ook dat is lekkere luxe. Combineer het bier niet puur met je zeevruchtenschotel, want dat zal een wrange nasmaak opleveren. Verwerk je ingrediënten in een romige vispan voor een smakelijke combinatie.

4. Rasta Troll (Brouwerij Dubuisson) met bruine rum

Deze Waalse familiebrouwerij waar de achtste generatie aan het roer staat, toonde in het verleden al aan te durven innoveren. Zij waren bijvoorbeeld één van de allereerste Belgische brouwerijen die houtgerijpte bieren op de markt brachten, lang voordat het echt populair werd. Met deze Cockt’ale brengen ze opnieuw een a-typisch bier op de markt. De ‘cocktail’ van bier en bruine rum – waar ook een extract van groene appel aan toegevoegd werd – is in tegenstelling tot andere gelijksoortige initiatieven in de bierwereld niet zoet en zelfs verrassend verfrissend.

Foodpairing: kip curry met kokosnoot

De fruitige smaken van het bier en de hint van rum harmoniëren perfect met de curry en kokosnoot.

5. SpontanBasil geuze (Brouwerij Lindemans) met basilicum

Brouwerij en geuzesterij Lindemans sloeg de handen in elkaar met de creatieve Deense zigeunerbrouwer Mikkeller. Het was de start van een reeks botanical lambics. Het gamma bestaat ondertussen ook uit een GingerGueze (met gember) en een BlossomGueuze (met vlierbloesem). Deze geuze met verse basilicum is een blend van 1 jaar en 2 jaar oude lambiek waaraan een stevige hoeveelheid verse basilicum werd toegevoegd. Met een neus die naar Italië geurt weet het bier meteen te verleiden. De mooie fijne zuurheid die daarna komt, maakt het helemaal af.

Foodpairing: pasta met mozzarella met tomaat

Een voor de hand liggende pairing die effectief werkt. Laat misschien de basilicum weg uit je gerecht, in het bier zit er immers genoeg.

6. Wipers Times 14 (Brouwerij De Kazematten) met mariadistel

De Ieperse kazematten dienden als slaap- en schuilplaats voor de troepen tijdens WO I, maar waren ook de plek waar de Britse soldatenkrant Wipers Times gedrukt werd. Wipers staat voor Ieper, want Ypres konden de Britten niet uitspreken. Wipers Times 14 is een kruidig viergranenbier met streekeigen hop. Een van de kruiden is het zaad van de geneeskrachtige mariadistel, ook wel blessed thistle genoemd. Dit was trouwens ook het symbool van de oorlogskrant. Het cijfer 14 verwijst dan weer naar een brouwtechnisch aspect, namelijk de densiteit van het bier (14° plato).

Foodpairing: caesarsalade met kip

Het zachte bier spoelt de zoute smaken van de parmezaan, het spek en de ansjovis weg, en tilt de kip mooi omhoog, wat het geheel in balans brengt.

7. La Safranaise (Brouwerij Artisanale Millevertus) met saffraan

In 2011 bracht de Waalse brouwerij samen met Le Safran Gaumais – een bekende producent van saffraan uit Virton – een uniek bier op de markt. Het lost de verwachtingen in. Je ervaart een duidelijk aroma van saffraan. Naast licht zoet is het bier ook sterk kruidig, waardoor het optimaal tot zijn recht komt in combinatie met een gerecht.  Het heeft dankzij die uitgesproken kruidigheid namelijk vooral een groot culinair potentieel.

Foodpairing: sint-jakobsvruchten met knolselderpuree

Het saffraanaroma doet het enorm goed bij sint-jakobsvruchten en harmonieert mooi met de knolselder.

8. Farang (Brouwerij D’Oude Maalderij) met galanga

Meer en meer restaurants zetten een huisbier op de kaart, een aan te moedigen initiatief. Thaïs restaurant Kai Fa besloot daarvoor samen te werken met de creatieve brouwer Jef Hiq Pirens van D’Oude Maalderij. Het resultaat is Farang, een naam die verwijst naar hoe de inwoners van Thailand de blanke buitenlanders noemen. Het bier heeft een duidelijke Thaïse insteek dankzij de galanga waarmee het gebrouwen wordt. In de neus denk je misschien gember en/of kardemom te herkennen, maar deze ingrediënten zitten niet in het bier. Het is de galanga die de delicieuze kruidige en fruitige aroma’s creëert.

Foodpairing: scampikroketjes met zoetzure saus

De galanga vloeit samen met de zoetzure saus en het bier zal de scampi meer naar voren brengen.

9. Oude Quetsche Tilquin (Geuzestekerij Tilquin) met pruimen

Dat Pierre Tilquin een gedreven man is, is een grote understatement. Met veel passie en oog voor kwaliteit brengt hij al een tijdje prachtige geuzes op de markt. Op deze mengeling van 1 en 2 jaar oude lambieken van Boon, Lindemans en Cantillon rijpen ontpitte verse pruimen gedurende 4 maanden. Dit bier van spontane gisting hergist daarna nog 3 maanden op fles. Geduld is dus van belang, maar het resultaat mag er zijn. Een heerlijk zuur karakter laat zich vergezellen door de sublieme fruitigheid van de pruimen. De eerder droge afdronk is het perfecte einde.

Foodpairing: carpaccio van rund

Deze oude geuze weet de delicate smaken van het vlees te ondersteunen zonder te overheersen. De fruitigheid brengt evenwicht bij de zoute accenten van de parmezaan.

10. Crispi Li (Vliegend Paard Brouwers) met koffiebes

Li O Lait is een uiterst charmante koffie- en theebar in Brugge. Je ontmoet er VRT-nieuwsanker Lieven Verstraete en partner Li, de bezielster van deze mooie zaak. Puur, authentiek en artisanaal zijn voor hen geen loze woorden. Voor een tweede maal werkten ze samen met Andy De Wilde van Vliegend Paard Brouwers voor de creatie van Crispy Li ofwel coffee cherry infused beer. Bieren met een koffiebonen zijn niet nieuw, maar dit is totaal verschillend. Voor het bier wordt namelijk gewerkt met de schil van de koffiebes, beter gekend als cascara. Dit geeft het bier een natuurlijke en subtiele zoetzure toets.

Foodpairing: bagel met courgette en groene pesto

Pesto heeft een zacht zuur accent en komt leuk samen met het bier. De fruitige lichte zoetheid van het bier duwt dan weer de bagel en courgette omhoog.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Categories: beer and food