In de aanloop van het WK werden zowel de media als onze mailbox overspoeld door biersuggesties. De één al geslaagder dan de andere. Zo kregen we bijvoorbeeld het voorstel om een bekende buitenlandse pils met rode kleurstof te proeven, ‘een variant speciaal ontwikkeld voor het WK’. Een aanbod waarvoor we vriendelijk hebben gepast. Onze Belgische biercultuur heeft zoveel mooie bieren, het is helemaal niet nodig om de kleurstof boven te halen. Wij geven zes suggesties in zwart, geel en rood zodat jij helemaal klaar bent om onze duivels naar de finale te schreeuwen.

Stoer zwart

Four Aces Black IPA – Brouwerij Het Nest

Met deze Black IPA speelt Brouwerij Het Nest  al haar troeven uit. Je merkt een mooi gebrand met aroma’s van koffie dankzij de donkere mout. In de neus valt ook onmiddellijk de hop met toetsen van exotisch fruit op. De koffie- en hopbitterheid komen prachtig samen in de afdronk.

Foodpairing: wok met rundsvlees, teriyaki en sesam
Zijn toetsen van koffie en zoethout komen in harmonie met de teriyaki terwijl de frisfruitigheid van de hoppen de nodige verfrissing brengt.

Stouterik– Brasserie de la Senne

Een stout hoeft helemaal niet zwaar te zijn om een volle smaak te hebben. De Brusselse brouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq van Brasserie de la Senne timmerden aan de weg om een Brusselse brouwerij te startten, en wisten onderweg een gamma pure bieren te ontwikkelen. Kenmerkten daarbij is dat veel van hun creaties niet zwaarder dan alcohol zijn dan een gewoon pintje, maar je wel een veelvoud aan smaken bieden.

Foodpairing: geroosterde aubergine met fèta, tomaat en pijnboompitten
Je krijgt een interessante ontmoeting tussen de geroosterde smaken van de mout en de aubergine, terwijl de bitterheid het zoute van de fèta mooi opzij duwt.

Goudblond Geel

13 Artisanale pils – The Ministry of Belgian Beer (gebrouwen bij Contreras)

Geen voetbal zonder pils. Maar waarom altijd voor de klassiekers kiezen? Vrienden Koen Van Laere en Dimitri Messiaen sloegen de handen in elkaar om een artisanale pils te creëeren. Dit wil zeggen ongefilterd, niet-gepasteuriseerd en zonder maïs. De meeste Belgische speciaalbieren voldoen aan die voorwaarden, maar dat geldt vaak niet voor pils.  Twee jaren sleutelden ze aan het recept en bij het 13debrouwsel hadden ze hun ‘Eureka’-moment. Ook de naam was meteen gevonden. Origineel is dat ze de pils in twee versies verkopen, met en zonder hergisting op de fles. Onze voorkeur gaat uit naar de op fles hergistte 13, al kun je na het kraken van de fles meteen discussiëren over of het dan nog wel een echte pils is.

Foodpairing: tortillachips met kaasdip
Een fris en bitter pintje combineert enorm goed met dip en chips, en lest meteen ook de dorst.

Valeir Extra – Brouwerij Contreras

De naam verwijst naar de Spaanse roots van de familie. Ondertussen maakt deze brouwerij echter al decennia deel uit van het Gaverse landschap. Meer zelfs, binnenkort vieren ze hun 200-jarig bestaan. Het was Frederik, schoonzoon van Willy Contreras, die erin slaagde om de brouwerij te moderniseren. Hij introduceerde ook het Valeirgamma, opgedragen aan de held van de Slag bij Gavere. De Extra is een Belgische IPA met aroma’s van passievrucht, mandarijn en pompelmoes.

Pairing: boterham met artisjoktapenade
De tapenade heeft een duidelijke aardse smaak die het bier mooi weg veegt. Hierdoor zal je het zachte van de artisjokken meer ervaren.

Duivels Rood

Omer VanderGhinste Oude Bruin – Brouwerij Omer VanderGhinste

Minstens 18 maanden lang rijpt dit Zuid-West-Vlaamse rood bruin op eikenhouten foeders. Het resultaat is een verfijnd zoetzuur bier dat zeer zacht aanvoelt. Leuk is het etiket dat gebaseerd werd op een affiche van de brouwerij dat dateert uit begin jaren ’20.

Foodpairing: spaghetti bolognaise
Spaghetti is geen licht gerecht en heeft in de smaak een zure toets. Een West-Vlaams rood bruin is de ideale stijl om daarnaast te plaatsen. Je krijgt een mooie match met dat zuurtje. Het bier weet het gerecht echt te verfrissen.

Liefmans Kriek Brut – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat

Dit bier is het bewijs dat zoete krieken niet met aroma’s gemaakt moeten worden of overzoet moet zijn. Met de oud bruin als basis wordt het verfrissend zure karakter bewaard. De prachtige geur en diep bruinrode kleur heeft dit bier te danken aan de pure krieken.

Foodpairing: balletjes met krieken en gebakken aardappelen
Krieken in je glas en op je bord, dat werkt gewoon goed. Het bier voegt de nodige verfrissing en fruitigheid toe aan het gerecht.

 

Categories: beer and food