Toen ik New York leerde kennen, was ik er echt van overtuigd dat geen enkele Amerikaanse stad daaraan kon tippen. Tot we Chicago binnenreden. De stad wist in geen tijd mijn hart te veroveren. Het is een ontzettend levendige metropool die het gewoon allemaal heeft: kunst, cultuur, geschiedenis én eten en drinken van topniveau. Ons grootste probleem was kiezen uit het grote aanbod. Gelukkig nam gids Leentje De Leeuw ons op sleeptouw. Ze leidde ons naar leuke klassiekers, maar evenzeer naar de onbekende mooie Chicagoplekken.

Levensgenieters en citytrippers zullen de stad geweldig vinden, daar is geen twijfel over. Ook voor bierreizigers die in het spoor van de hop rondtrekken is Chicago een aanrader. Eigenlijk is er te veel om op te sommen, daarom pik ik er alvast enkele hopspots uit.

Cruz Blanca by Rick Bayless

Wie houdt er niet van taco’s en bier? Deze brewpub combineert beide op een heerlijke manier. Bekende Amerikaanse chef Rick Bayless specialiseerde zich in de Mexicaanse keuken en kiest duidelijk om met even gepassioneerde chefs te werken. Een ongedwongen sfeer, hun geslaagde bieren en delicieuze gerechten, daar staat Cruz Blanca in Chicago voor. De double dryhopped IPA Freetown als de crispy pork belly taco waren alvast een feest voor de zintuigen.

Meer info: www.rickbayless.com/restaurants/cerveceria-cruz-blanca/

Ballast Point brewing

Sinds een goede Amerikaanse vriendin mij jaren geleden een blikje Sculpin IPA bezorgde, ben ik fan van deze brouwerij. San Diego is hun thuisbasis, maar in 2018 openden ze een brewpub in de West Loop van Chicago. Naast hun vast gamma ontdek je heel wat seasonals en experimentele bieren.  Check zeker de sectie ‘Hops, Hops & more hops’ op het menu, maar ook de sours zijn niet te versmaden.


Meer info: www.ballastpoint.com

Goose Island

Begonnen als een kleine brewpub anno 1988 in Lincoln Park groeide ze uit tot één van de meest bekende Amerikaanse brouwerijen. Goose Island brewpubs en bieren vind je nu overal in de wereld. Net daarom loont het de moeite om hun geboorteplaats te bezoeken. Wij hadden het geluk om één van de brouwers te ontmoeten. Met veel passie sprak hij over hun vele creaties. Je merkt dat de brouwers ondanks de overname door AB Inbev nog steeds veel vrijheid krijgen om te experimenteren. De ogen van de brouwer begonnen pas echt te blinken toen we hun barrel room binnen stapten. Ik ga eerlijk zijn, ik was omver geblazen. Niet alleen door de grootte (nog nooit zo veel foeders en vaten in een ruimte gezien) maar ook door hoe ze hun rijping en barrel management aanpakken. Meest memorabel was een vergelijkende tasting Bourbon County Stouts, waaronder eentje van 2013 die met rogge gebrouwen werd.

Meer info: www.gooseisland.com 
De barrelroom is helaas niet toegankelijk voor het grote publiek.

Haymarket Pub & Brewing

Eén van de toppers die je steevast aangeraden wordt door bierkenners is deze Haymarket Brewpub. En wat blijkt, ze hadden gelijk. Het is een uiterst gezellige plaats waar je kan genieten van zalige bieren en lekker eten. Het leukste aan deze brewpub is de begeleide tour in de kleine brouwerij. Onze gids wist duidelijk waarover ze sprak en dompelt op een korte tijd helemaal onder in hun verhaal en visie. Hun naam verwijst naar de bekende Haymarket Affair. Op het kruispunt voor de brouwerij protesteerden arbeiders vanaf 1 mei 1886 om 8-uren-werkdagen te bekomen. Ze gaven niet op, de politie schoot 8 arbeiders neer, en op 4 mei werd zelfs een bom in de massa gegooid met vele doden en gewonden tot gevolg. Hun strijd was gelukkig niet tevergeefs, het leidde kort daarna tot de instelling van de 8-uren-werkdagen.

Meer info: www.haymarketbeer.com

Greenstar Brewing

Biologisch gebrouwen bieren moeten qua smaak en kwaliteit niet onderdoen voor andere bieren. Dat weten wij in België reeds lang dankzij onder andere Brouwerij Dupont. In de VS is het eerder uitzonderlijk om te zien dat een brouwerij kiest voor de biologische route. Greenstar Brewing toont echter mooi aan hoe je overtuiging en kwaliteit perfect kan combineren. Hun Willie’s Wit bijvoorbeeld, een witbier gebrouwen met groene koriander uit hun rooftop farm en kamille, is lekker verfrissend, aangenaam kruidig en volmondig tegelijk. Hun visie komt ook helemaal terug in hun menukaart waarin duidelijk hoe ze enkel werken met duurzame producten. Ook smaak wordt niet vergeten, want de gerechten zijn om je vingers bij af te likken, vooral de vegan Beyond Burger en de chicken & waffles zijn aanraders.


Meer info: http://www.uncommonground.com/greenstar-brewing

Beer Wine Spirits

De stad is rijk aan vele bijzonder fijne bierwinkels. Uit het ruime aanbod wist deze shop ons erg te charmeren. Ze hebben misschien niet het grootste aanbod, maar wel een mooie waaier aan lokale en Amerikaanse bieren. Leuk is dat de eigenaren je met veel geduld en vriendelijkheid verder helpen en je heel wat info kunnen geven over alle producten in hun rekken.

Meer info: www.1340bws.com

Met Leentje op stap!

Zelf zin gekregen in een rondleiding door de stad te voet of met de fiets?
Dan is Leentje jouw ideale gids. Met enorm veel kennis over de stad en zijn geschiedenis geeft ze je heel wat leuke weetjes mee. Als rasechte foodie weet Leentje je als geen ander je naar de culinaire aanraders van de stad te leiden. Leuk is vooral dat ze ook ‘off the beaten path’ gaat en je hierdoor kennismaakt met de eerder verborgen parels van de stad, en dit allemaal in je moedertaal.


Meer info: https://chica-go.us

Categories: beer and food