Naast stoverij, is ook konijn een gerecht dat klassiek met bier wordt bereid. Hier kan je eveneens een stapje verder gaan dan de combinatie met een bruin bier. Denk aan konijn dat gesudderd heeft in de kriek waardoor je fruitigheid in je gerecht brengt. Wij geven je vijf aanraders die perfect passen bij konijn!

Oude Quetsche Tilquin – Geuzestekerij Tilquin

Konijn met pruimen, dat kennen we allemaal. Maar wat als we dit gerecht anders interpreteren? Namelijk door konijn te bereiden met een bijzonder bier van spontane gisting met pruimen.  Pierre Tilquin laat gedurende vier maanden ontpitte verse pruimen rijpen op lambieken van 1 à 2 jaren oud. Daarna hergist het bier nog eens 3 maanden op fles. De verfijnde zure smaak wordt vergezeld door een ontzettend leuke fruitigheid. Beide tillen de smaak van de konijn nog meer op.

Duchesse de Bourgogne – Brouwerij Verhaeghe

Elegant is dit traditionele en zoetzuur roodbruin bier zeker. Genoemd naar hertogin Maria Van Bourgondië, doet dit bier haar naam van de fles tot de smaak alle eer aan. De maandenlange houtrijping laat zich merken in een verrrassende complexiteit. Aroma’s van donkere balsamico, frambozen, karamel en hout typeren de neus van dit roodbruin. Verwerk dit bier in je gerecht met konijn en je krijgt een resultaat om je vingers bij af te likken.

Kriek Boon – Brouwerij Boon

In tegenstelling tot de meeste zoete krieken die je in de winkels zult vinden, wordt aan Kriek Boon een hele hoop echte krieken toegevoegd. 250 gram Gallicische krieken per liter om exact te zijn. Je merkt dit duidelijk in de geuren die je tegemoet komen in het bier. De amandeltoets heeft de kriek te danken aan de pitten die mee rijpen op de lambieken. Het klassieke gerecht van konijn met pruimen schittert helemaal als je het bereidt met dit bier. Hou je klaar voor een en al zoet fruitige toetsen op je bord.

Gulden Draak 9000 Quadrupel – Brouwerij Van Steenberge

Met zijn naam krijg je een niet-mis-te-verstane verwijzing naar de negenduusd-stad Gent. Een indruk laat ze alvast na met haar zoete en volmondige smaak. Serveer dit bier bij konijn met abrikozen en amandel. Het gerecht zal ongelooflijk mooi harmoniëren met de aroma’s van perzik, gedroogd fruit en amandel van het bier. Durf je deze donkerblonde gerstewijn verwerken in je konijngerecht, dan zal het de smaken alleen maar verbreden.

Keun Donker – Brouwerij Keun

Konijn zoekt Keun. Eén van de toppers om konijn mee te bereiden blijkt ook in zijn naam een voor de hand liggende keuze. Gert Keunen heeft als professor muziekgeschiedenis een even grote passie voor het bier als de muziek. In Ronse runt hij de charmante microbrouwerij Keun met zijn eigen mini-hopveld. En de passie proef je in al zijn bieren. Typisch voor Keun Donker zijn smaken van karamel, chocolade en koffie dankzij de zes moutsoorten worden toegevoegd.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws. 

Categories: beer and food