Op zonnige dagen grijpen we graag naar frisse bieren. Op een gezellig terras smaken die krakende saisons, dorstlessende sessions en lekker gehopte IPA’s namelijk nog beter. Wij geven je vijf toppers die je deze zomer zeker moet proeven!

Cuvée des Trolls – Brasserie Dubuisson

Dit ongefilterd trollenbier is een klassieker van de oudste Waalse brouwerij van ons land. In Vlaanderen bleef het bier tot nu toe relatief onbekend. Onterecht want dit toegankelijke no-nonsense bier combineert zijn dorstlessend karakter met een leuke fruitigheid en mooie body. De sinaasappelschil voegt nog wat fruitigheid toe aan de smaak.

Foodpairing: gegrilde kipspiesjes met pindasaus

Het bier breekt het zoete en droge van de pindasaus en vult het gerecht aan met zijn frisfruitigheid.

Super 8 Saison – Brouwerij Haacht

Dit troebel meergranenbier is een geslaagde saison. Helemaal zoals vroeger, is het bier laag in alcoholpercentage. Gebrouwen met tarwe, haver, rogge, gerst en spelt voelt het tegelijk zacht aan. De Belgische hop geeft het bier zijn florale aroma’s. In de neus spelen gember en galanga de hoofdrol. Galanga is een gemberachtige wortel uit de tropen, zijn aroma’s sluiten mooi aan bij de fruitigheid van de gist.

Foodpairing: sesamnoedels met gember en paksoi

Alle fruitige en kruidige accenten van zowel het bier als het gerecht komen prachtig samen in deze pairing.

Green Killer IPA – Brasserie de Silly

Al zes generaties lang brouwt de familiebrouwerij Silly bieren in de driehoek van Aat, Edingen en Zinnik. Met roots die teruggaan tot 1800 houden ze vast aan traditie en toch trachten ze ook te innoveren. Zo lanceerden ze in 2014 deze Green Killer IPA. Dit bier is een vrij toegankelijke versie van de stijl met een expressieve neus. De aroma’s van roze pompelmoes, munt en hars laten zich meteen opmerken en worden gevolgd door een duidelijke bitterheid.

Foodpairing: Thaise curry met rundsvlees en broccoli

Een IPA doet het vaak goed bij een pittige curry. De hoppen duwen de pikantheid leuk terug en voegen frisse en fruitige accenten toe. 

Mikkeler Drink’in the sun – Mikkeler – De Proefbrouwerij

Alcoholvrij is helemaal niet saai! Hoewel je onder ‘herkomst’ Denemarken zult vinden, wordt dit bier eigenlijk in België gebrouwen. Er is bijna niets wat brouwingenieur Dirk Naudts van De Proefbrouwerij niet kan en dat merk je zeker in het uitgebreide Mikkelergamma. In dit alcoholvrije tarwebier ervaar je frisse hoptonen en een droge bitterheid.

Foodpairing: salade met komkommer, fèta en verse munt

Het bier duwt het zoute van de fèta aan de kant en matcht de lichtheid van de salade perfect.

Jungle Joy – Brussels Beer Project

Geen brug is te ver voor Brussels Beer Project. Met Jungle Joy wagen ze zich aan de fruitbieren. Verwacht geen zoet bier of artificiële aroma’s, hier draait het allemaal om het fruit zijnde mango en passievrucht. De brouwerij heeft de gewoonte om hun community te betrekken bij het kiezen van de finale variant van het bier en het publiek krijgt ook inspraak in de naam. Bij het proeven merk je meteen waarom deze versie als favoriet uitgekozen werd.

Foodpairing: salade van gegrilde halloumi, spinazie en mangodressing

Je krijgt een magnifiek samenspel tussen de mango in het bier en het gerecht, terwijl het bier de halloumi weet te verfrissen.

(c) kameraproduktions.com

Categories: beer and food