Op warme zomerdagen grijpen we gemakkelijk naar frisse bieren. Op een zonnig terras smaken die krakende saisons, dorstlessende sessions en lekker gehopte IPA’s nog beter. Wij geven je 10 toppers die je deze zomer zeker moet proeven!

Vedett Session IPA – Duvel Moortgat

Duvel Moortgat zette opnieuw een gedurfde stap en lanceerde een session IPA. Bij het grote publiek is deze stijl nog vrij onbekend, maar dit biertype wint zeker en vast aan populariteit. De Vedett Session IPA is de zoveelste voltreffer van de brouwerij. De frisse aroma’s van citrus, pompelmoes en hars zijn te danken aan de Amerikaanse hoppen Cascade, Simcoe en Centennial. De bittere afdronk maakt het helemaal af.

Foodpairing: zeebaars met quinoa en venkel

Dit lichte gerecht wordt perfect aangevuld door de session IPA. De frisheid en het citrusaccent van het bier doen het enorm goed bij de zeebaars.

Cuvée des Trolls – Brasserie Dubuisson

Dit ongefilterd trollenbier is een klassieker van de oudste Waalse brouwerij van ons land. In Vlaanderen bleef het bier tot nu toe relatief onbekend. Onterecht want dit toegankelijke no-nonsense bier combineert zijn dorstlessend karakter met een leuke fruitigheid en mooie body. De sinaasappelschil voegt nog wat fruitigheid toe aan de smaak.

Foodpairing: gegrilde kipspiesjes met pindasaus

Het bier breekt het zoete en droge van de pindasaus en vult het gerecht aan met zijn frisfruitigheid.

Super 8 Saison – Brouwerij Haacht

Dit troebel meergranenbier is een geslaagde saison. Helemaal zoals vroeger, is het bier laag in alcoholpercentage. Gebrouwen met tarwe, haver, rogge, gerst en spelt voelt het tegelijk zacht aan. De Belgische hop geeft het bier zijn florale aroma’s. In de neus spelen gember en galanga de hoofdrol. Galanga is een gemberachtige wortel uit de tropen, zijn aroma’s sluiten mooi aan bij de fruitigheid van de gist.

Foodpairing: sesamnoedels met gember en paksoi

Alle fruitige en kruidige accenten van zowel het bier als het gerecht komen prachtig samen in deze pairing.

Green Killer IPA – Brasserie de Silly

Al zes generaties lang brouwt de familiebrouwerij Silly bieren in de driehoek van Aat, Edingen en Zinnik. Met roots die teruggaan tot 1800 houden ze vast aan traditie en toch trachten ze ook te innoveren. Zo lanceerden ze in 2014 deze Green Killer IPA. Dit bier is een vrij toegankelijke versie van de stijl met een expressieve neus. De aroma’s van roze pompelmoes, munt en hars laten zich meteen opmerken en worden gevolgd door een duidelijke bitterheid.

Foodpairing: Thaise curry met rundsvlees en broccoli

Een IPA doet het vaak goed bij een pittige curry. De hoppen duwen de pikantheid leuk terug en voegen frisse en fruitige accenten toe. 

Mikkeler Drink’in the sun – Mikkeler – De Proefbrouwerij

Alcoholvrij is helemaal niet saai! Hoewel je onder ‘herkomst’ Denemarken zult vinden, wordt dit bier eigenlijk in België gebrouwen. Er is bijna niets wat brouwingenieur Dirk Naudts van De Proefbrouwerij niet kan en dat merk je zeker in het uitgebreide Mikkelergamma. In dit alcoholvrije tarwebier ervaar je frisse hoptonen en een droge bitterheid.

Foodpairing: salade met watermeloen, komkommer, fèta en verse munt

Het bier duwt het zoute van de fèta aan de kant en matcht de lichtheid van de salade perfect.

Jungle Joy – Brussels Beer Project

Geen brug is te ver voor Brussels Beer Project. Met Jungle Joy wagen ze zich aan de fruitbieren. Verwacht geen zoet bier of artificiële aroma’s, hier draait het allemaal om het fruit zijnde mango en passievrucht. De brouwerij heeft de gewoonte om hun community te betrekken bij het kiezen van de finale variant van het bier en het publiek krijgt ook inspraak in de naam. Bij het proeven merk je meteen waarom deze versie als favoriet uitgekozen werd.

Foodpairing: salade van gegrilde halloumi, spinazie en mangodressing

Je krijgt een magnifiek samenspel tussen de mango in het bier en het gerecht, terwijl het bier de halloumi weet te verfrissen.

Maneblusser – Brouwerij Het Anker

Dit bier is vernoemd naar de bijnaam van de inwoners van Mechelen. De dorstlessende Maneblusser is een ideaal alternatief voor een pils op café. De frisse persoonlijkheid met ronde bitterheid wordt gecreëerd door de Belgische hoppen.

Foodpairing: asperges met waterkerssaus en gerookte zalm

Het bittere van de hoppen ontmoet de asperges en zet de gerooktheid van de zalm aan de kant. Hierdoor krijgen de andere smaken de kans om te schitteren.

 Dead Pony Club – Brewdog

Laag in alcoholpercentage maar hoog in bitterheid, dat typeert deze session van de Schotse brouwerij Brewdog. De aroma’s van exotisch fruit zijn heerlijk explosief dankzij de hoppen Simcoe en Mosaic. Voeg daar nog de accenten van limoen en citroenzest aan toe en je hebt een heerlijke dorstlesser met pit.

Foodpairing: portobelloburger met paprikamayonnaise

Het bier maakt komaf met het aardse van de portobello en complementeert de burger dankzij de fruitige accenten.

Sint-Bernardus Extra 4 – Brouwerij Sint-Bernardus

Het bier Extra werd jarenlang gebrouwen door Sint-Bernardus voor de monniken van Westvleteren als hun refterbier. De productie werd in de jaren ’70 stopgezet. In 2014 besloot de brouwerij de Extra nieuw leven in te blazen en zo terug een laag alcoholisch bier aan hun gamma toe te voegen. Met meer hop dan de andere Sint-Bernardusbieren komt de bitterheid vrij snel naar voren. Het resultaat is een heerlijk verfrissende smaak.

Foodpairing: calamares met knoflook-citroensaus

De hoppen breken doorheen de vette kant van dit hapje en tillen de inktvis helemaal op.

Grasshopper – Beerbugs – Brouwerij Anders!

Insecten komen we niet alleen meer tegen in onze tuin, maar tegenwoordig ook op ons bord. Geen vrees, de insecten van Beerbugs komen enkel voor op het etiket. Het zijn de Amerikaanse hoppen Tomahawk, Citra en Mosaïc die in het bier de hoofdrol spelen. In de neus merk je een leuke mix van grassige en fruitige aroma’s. In deze sterk gehopte blonde sprinkhaan blijven alle smaken mooi in balans. Kortom, dit is een geslaagde Belgian IPA.

Foodpairing: gevulde artisjok met spek

De aardse accenten van de artisjok en het zoute van het spek worden volledig verfrist door het hopkarakter van het bier.

(c) kameraproduktions.com

 

Categories: beer and food