Eindelijk lente! Het perfecte seizoen om terrasjes te doen, met een goed glas bier uiteraard. Wij geven vijf toppers die je dit voorjaar zeker moet proeven, stuk voor stuk heerlijk verfrissend én laag in alcohol. Nu is het enkel nog wachten op de zon.

Vlaskop – Brouwerij Strubbe

Dit atypisch witbier wordt niet gebrouwen met tarwe. Naast 60 % gerstemout kiest Brouwerij Strubbe voor 40% ongemouten gerst om hun Vlaskop te maken. Theoretisch is het hierdoor geen witbier, het heeft wel hetzelfde verfrissende en zachte karakter. Dankzij de gerst is Vlaskop veel volmondiger. Dit maakt het een ideaal aperitiefbier dat zich naast vele hapjes staande zal houden.

Foodpairing: hapje met gekookte hesp en roomkaas
Het romig mondgevoel vloeit mooi samen met de textuur van de roomkaas.

Ename Pater – Brouwerij Roman

Deze pater is niet alleen het nieuwste, maar ook het lichtste abdijbier van de oudste brouwerij van ons land. De oorsprong van Roman gaat terug tot 1545. De bieren zelf verwijzen naar een nog oudere historische referentie. In 1063 werd in de gemeente Ename een Benedictijnenabdij gesticht die tot aan de Franse Revolutie een bloeiend bestaan kende. Je kan er nog altijd de opgravingen bezichtigen. Net als zijn zwaardere medebroeders is Ename Pater een smaakvol bier. Het bier wordt gekenmerkt door een kruidige aanzet die overgaat in een zachte bitterheid. Qua alcohol mag dit dan misschien een lichtgewicht zijn, in smaak heeft de brouwerij duidelijk een recept te pakken dat menig pater zou bekoren.

Foodpairing: tartaar van maatjes met granny smith en citroengras
Heerlijke maatjes hebben een vettige kant, die perfect weggeveegd wordt door dit frisse bier. Tegelijk krijg je een match tussen het fris fruitige karakter van beide.

13 Artisanale pils – The Ministry of Belgian Beer – Brouwerij Contreras
hergist op fles

Vrienden Koen Van Laere en Dimitri Messiaen sloegen de handen in elkaar om een artisanale pils te creëren. Dit wil zeggen ongefilterd, niet-gepasteuriseerd en zonder maïs. De meeste Belgische speciaalbieren voldoen aan die voorwaarden, maar dat geldt vaak niet voor pils. Twee jaren sleutelden ze aan het recept en bij het 13de brouwsel hadden ze hun ‘Eureka’-moment. Ook de naam was meteen gevonden. Origineel is dat ze de pils in twee versies verkopen, met en zonder hergisting op de fles.  Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de op fles hergistte 13, al kun je na het kraken van de fles meteen discussiëren over of het dan nog wel een echte pils is.

Foodpairing: tortillachips met kaasdip
Een fris en bitter pintje combineert enorm goed met dip en chips en lest meteen ook de dorst. 

Super NoAH – Brouwerij ‘t Verzet

Alex, Joran en Koen studeerden in 2008 samen af aan de brouwerijschool en besloten de handen in elkaar te slaan. Nooit was er twijfel over wat ze wilden brouwen: bieren met een uitgesproken en gedurfde smaak. De naam ‘’’t Verzet’ is dus dubbel: ‘ontspanning’ en ‘zich afzetten tegen doorsnee bieren’. Na enkele jaren konden de jongens hun grote droom realiseren en in Anzegem een eigen brouwerij openen. Helemaal volgens hun stijl staat NoAH voor No American Hops. Tegen de trend van IPA’s in, toont dit bier dat je ook met Europese hopsoorten een fris hoppig bier kan creëren. Super NoAH is zeer geslaagd met een bloemig aroma en lekkere bitterheid.

Foodpairing: flammkuchen met geitenkaas en prosciutto
Dit bier zal dit hartig hapje helemaal optillen en je smakenpallet opfrissen.

Passe-Partout – De Dochter van de Korenaar

De Dochter van de Korenaar is een begrip in de bierwereld. Niet voor niets won de brouwerij meermaals de consumententrofee van Zythos. Nederlander Ronald Mengerink vestigde zijn brouwerij in het Belgische Baarle-Hertog en creëerde van daaruit unieke bieren die wereldwijde fans hebben. Keizer Karel verkoos het sap van de dochter van de korenaar verkoos boven het bloed van de druiventros – meteen ook de verklaring voor de naam van de brouwerij – en gelijk had hij. Passe-Partout is zijn Ronald’s session IPA: een laag alcoholisch sterk gehopt bier met een expressief karakter.  Een lekkere dorstlesser met een duidelijke citrustoets.

Foodpairing: komkommer met krabsalade
Een lekker frisse combinatie. Het bittere van het bier duwt de mayonnaise weg en matcht met de komkommer.

 

 

Categories: beer and food