Staat een gezond gewicht bovenaan je lijst met goede voornemens, maar heb je nog een aantal nieuwjaarsrecepties voor de boeg? Klinken op het nieuwe jaar hoeft helemaal niet calorierijk te zijn. Met bieren die een alcoholpercentage onder 6% hebben, zit je bijvoorbeeld helemaal goed. Om je op weg te helpen, selecteerden we vijf bieren van minder dan 50 kcal per glas. Weetje: cava bevat gemiddeld 77 kcal per glas.

Saison Voisin – Brasserie des Légendes 5 %

Saisonbieren zijn van nature eerder verfrissend en licht. Bij een alcoholpercentage van 5 % denk je misschien eerder aan een pils, maar dit bier heeft veel meer pit en smaak zonder zijn dorstlessend karakter te verliezen. Heerlijk droog en bitter scherpt Saison Voisin de honger alleen maar aan. De aangename bitterheid domineert, niet moeilijk met een EBU (meeteenheid voor bitterheid) van 40, wat trouwens vrij hoog is voor een dergelijk licht bier.

Foodpairing: Thaise lamsgehaktballetjes met groene chili
De hop biedt het nodige weerwerk tegen de groene chili, terwijl de frisse smaak het lamsgehakt meer naar boven tilt.

Rosé de Gambrinus – Brasserie Cantillon 5,5 %

Aan deze lambiek van 20 maanden oud worden verse frambozen uit Servië toegevoegd. Daarna rijpt de lambiek gedurende 2 à 3 maanden. In die tijd ontrekt Rosé de Gambrinus zijn kenmerkende roze kleur en smaak aan de vruchten. Nadien wordt dit gemengd met jonge lambiek van één jaar oud. Deze lambiek heeft nog een klein beetje suikers over, wat noodzakelijk is voor de hergisting in de fles. Je ervaart een verfijnde, zure framboosfruitigheid en krijgt een enorm elegant bier in je glas.

Foodpairing: krabcocktail met avocado en pompelmoes
Het zure verfrist de avocado, tegelijk krijg je een aansluiting met de pompelmoes, dit alles zonder de smaak van de krab te overheersen.

Vlaskop – Brouwerij Strubbe 5,5 %

Dit atypisch witbier wordt niet met tarwe gebrouwen. Naast 60 % gerstemout kiest Brouwerij Strubbe voor 40% ongemouten gerst om de Vlaskop te maken. Theoretisch is het hierdoor geen witbier, maar Vlaskop heeft wel hetzelfde verfrissende en zachte karakter. Dankzij de gerst is het bier een stuk volmondiger. Vlaskop is daardoor een ideaal aperitiefbier dat zich naast vele hapjes staande zal houden.

Foodpairing: gekookte hesp en roomkaas
Het romig mondgevoel van het bier vloeit mooi samen met de textuur van de roomkaas.

Origame 4 Session Double IPA – Brasserie du Brabant 4,3 %

Deze kleine Waalse brouwerij wist de voorbije jaren de bierwereld te charmeren met innovatieve en sterk gehopte bieren. Eén van de publieksfavorieten blijft Origame 4. Het gaat om een sterk gehopt bier, een IPA dus en dankzij het woord ‘double’ weet je al dat het nog straffer gehopt is dan meeste IPA’s. Bijzonder is dat het gaat om een session-stijl bier, een laag alcoholische variant met andere woorden. Je ontdekt in dit bier heerlijke accenten van citrus en ananas.

Foodpairing: koude kip met mango en kiwi
De toetsen van exotische vruchten in het bier en het hapjes komen prachtig samen in deze pairing.

Maneblusser – Brouwerij Het Anker 5,8 %

Dit Mechelse stadsbier verwijst naar de bijnaam van de Mechelaars. In 1687 wierp de maan zijn gloed op de Romboutstoren. Een dronken man interpreteerde dit verkeerdelijk als brand en sloeg  alarm. De Mechelaars schoten onmiddellijk in actie om hun geliefde toren te redden. Pas toen de maan door de nevel schoof, zouden ze hun fout hebben ingezien. Maneblusser heeft veel meer body dan je zou verwachten van een bier met 5,8 %. Leuk is ook de citrustoets.

Foodpairing: salade met rivierkreeftjes, citroen en basilicummayonaise
Een smakelijk treffen tussen de citrus, citroen en basilicum. Het fijn bittertje snijdt bovendien mooi doorheen de mayonaise.

 

Deze tekst verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Categories: beer and food