Bier maakt de laatste jaren – gelukkig – een mooie opmars in de gastronomie. Het is echter ook leuk om je eigen kookkunsten te combineren met het juiste bier. Verras je familie en vrienden met deze vijf dagelijkse klassiekers vergezeld door een heerlijke biersuggestie.

Stoverij met frietjes en Pater Lieven Blond

Sint-Lievens-Esse worden elke50 jaar de Sint-Livinis Feesten georganiseerd, ter ere van de patroonheilige Sint-Livinus van de parochie. Bij een groot feest hoort een lekker en dorstlessend bier. Volmondig en erg fruitig met een zacht bittertje is het bier Pater Lieven Blond dat helemaal. Het werd zo populair dat het bier nu het ganse jaar door verkrijgbaar is.

Foodpairing:
Vaak heeft men het idee dat je naast stoofvlees enkel donker bier kunt plaatsen, maar niets is minder waar. Het zal je gerecht vaak nog zwaarder doen aanvoelen. Ideaal is een verfrissende blonde die body genoeg heeft om naast stoofvlees geplaatst te worden.

Spaghetti bolognaise en Omer VanderGhinste Oud Bruin

Acht maanden lang rijpt dit Zuid-West-Vlaamse rood bruin op eikenhouten foeders. Het resultaat is een verfijnd zoetzuur bier dat zeer zacht aanvoelt. Leuk is het etiket dat gebaseerd werd op een affiche van de brouwerij dat dateert uit de jaren 1920.

Foodpairing:
Spaghetti is geen licht gerecht en heeft in de smaak een zure toets. Een West-Vlaams rood bruin is de ideale stijl om daarnaast te plaatsen. Je krijgt een mooie match met dat zuurtje en het bier weet het gerecht te verfrissen.

Kaas- en hesprolletjes in de oven en XX Bitter

Dit bier ontketende een bittere revolutie in de bierwereld en dat mag je letterlijk nemen. Het was één van de eerste uitgesproken bittere bieren in België. Het bier is Heerlijk droog, want De Ranke werkt enkel met volledige hopbloemen.

Foodpairing:
Deze Vlaamse klassieker is de favoriet van velen. De bitterheid van het witloof breekt de romigheid van de saus en tegelijkertijd komt het in harmonie met de bitterheid van het bier.

Braadworst met bloemkool en Hopliet

Brouwingenieur Dieter D’Hondt realiseert een lang gekoesterde droom en bracht samen met zijn echtgenoot Sylvie Vyncke een bier op de markt. De Hopliet is meteen een schot in de roos. Erg prikkelend met een rond karakter en toetsen van abrikoos. Dankzij een fijne bitterheid blijft alles in balans.

Foodpairing:
Dit gerecht staat bij veel gezinnen vaak op het menu. Bloemkool heeft een aardse toets, die de verfrissing van het bier nodig heeft. Het fruitige en fijn bittertje van het bier tillen het gerecht omhoog.

Kabeljauw in mosterdsaus met puree en Blanche des Neiges

Dit sneeuwwitje is het witbier van de roze olifant, of brouwerij Huyghe wiens symbool een roze olifant is. Traditioneel wordt een Belgisch witbier gebrouwen met koriander en curaçao. Dit merk je overduidelijk in het bier.

Foodpairing:
Kabeljauw is een zeer delicate vis die een partner nodig heeft die zijn smaken niet omver blaast maar optilt. De tarwe van het bier en zijn zacht mondgevoel doen dat, de dominante citrus in de neus is dan weer een mooie match met de mosterd.

Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws. 

Categories: beer and food