Pasen, dat is gezellig tafelen met de familie. En daar hoort uiteraard een lekker bier bij. Verras je gasten met de lekkerste beer and food combinaties van aperitief tot dessert. Om helemaal in de sfeer te blijven, presenteren we vijf bieren met een leuke link naar paasklokken en paashazen. Succes gegarandeerd.
Tripel Klok als aperitief
De inwoners van Belsele werden in 1772 bedot door een zogezegde kloklapper, die ervandoor ging met hun geld zonder de gebarsten klok te herstellen. Tripel Klok van Brouwerij Boelens is een leuke verwijzing naar dit verhaal. Het is een fruitig blond bier met accenten van amandelen, sinaas en honing. Dankzij de verschillende hopsoorten krijg je citrus in de neus, en een stevige, doch ronde bitterheid in smaak en afdronk. Ideaal als aperitief.
Op ons bord: hapje met gebraden beenham in honing-mosterdglazuur
Het zoetfruitige karakter sluit aan bij de honing, terwijl het fijne bittertje het gerecht en zoute van de ham verfrist.
Paaspils met visbeignets
Ongeveer vijftig jaren geleden lanceerde familiebrouwerij Slaghmuylder een Paaspils. Het bier was in oorsprong een seizoensgebonden luxepils en was een ideale beloning na de vasten. De traditie wordt verdergezet en dit blond, helder en fijn parelend bier wordt meestal net voor Pasen op de markt gebracht. De brouwer voegt extra veel hopbloemen uit Aalst en omstreken toe en laat het bier een langere rijping ondergaan. Het resultaat is een pils die even licht is in alcoholpercentage, maar meer smaak heeft en een bittere afdronk.
Op ons bord: visbeignets met aïolidip, inspiratie voor dit recept vind je bij Jeroen Meus.
De pils verfrist en veegt het vette van de beignets en dipsaus helemaal weg, terwijl het de vis optilt.
Boskeun met konijn
Boskeun van De Dolle Brouwers is een echt paasbier. Brouwer Kris Herteleer begon zijn bierdroom letterlijk in een wastobbe. Boskeun verwijst naar de kindertijd van broers Kris en Jo. Een vechtpartij tussen kwajongens eindigde met een wonde aan Jo’s bovenlip, waardoor hij de bijnaam ‘keun’ kreeg. Boskeun is een niet-gefilterd, krachtig amber bier van 10 %. Het bier is vrij complex met een neus van zoethout, donkere bessen, vanille en melkchocolade en een fijn bittertje dankzij de Poperingse hopbellen.
Op ons bord: konijn met pruimen
Konijn zoekt keun. Het bier is een mooie match bij deze klassieker, waarbij de smaak van de pruimen aansluiting vindt bij de toetsen van donker fruit in het bier.
Keun met tajine van lam
Gert Keunen koestert naast zijn liefde voor muziek als professor muziekgeschiedenis en muziekpublicist ook een liefde voor bier. In het idyllische Ronse installeerde hij een hobbybrouwerij waar Keun voor het eerst uit de ketels vloeide. Zijn donkere Keun, gebrouwen bij De Graal, is een zacht, donker bier met een kruidg accent en toetsen van banaan en chocolade in de smaak.
Op ons bord: tajine van lam met lentegroenten
De volle en licht zoete smaak van dit bier vult het lam helemaal aan. De koriander en munt vinden dan weer aansluitig bij het licht kruidige karakter.
Fort Lapin Quadrupel als dessert
Met dit bier kan je probleemloos de paaschocolade weerstaan. Dankzij de acht moutsoorten waarmee dit bier gebrouwen wordt, proef je namelijk al een overduidelijke smaak van koffie en donkere chocolade in je glas. Kristof Vandenbussche richtte aan de rand van Brugge Brouwerij Fort Lapin op met een uiterst gezellig proeflokaal.
Op ons bord: sabayon met Fort Lapin Quadrupel en speculoosijs
Maak een sabayon met dit bier en combineer met een bolletje speculoosijs. Je hebt meteen een dessert waar je altijd mee scoort.