Een klassiek gerecht dat iedere Belg steevast met bier bereidt, is stoverij. De meeste mensen kiezen uit gewoonte voor een donker bier. Hoewel een karaktervol bruin bier in veel gevallen tot een smakelijk resultaat leidt, zijn er nog wel meer bierstijlen geschikt om dit gerecht mee te bereiden. Denk aan een oud bruin dat met zijn zoetzuur karakter net de zwaarte van het gerecht kan doorbreken door er een fris zuurtje aan te voegen. Keuze genoeg in het Belgische biergamma, wij geven alvast vijf aanraders mee.
Oud Bruin – Brouwerij ‘t Verzet
Net zoals de andere traditionele Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren heeft dit bier een uitgesproken zoetzuur karakter. Alleen komt de zuurheid sterk naar voren in dit bier met een scherpte die je meteen wakker schudt. Deze wordt gecreëerd tijdens de maandenlange rijping op houten vaten, net als zijn verleidelijke aroma’s van groene appels, hout en rood fruit. Het zure bier doet het gerecht lichter aanvoelen en creërt een uiterst leuke zoetzure smaak in je stoverij.
Sint-Bernardus Abt – Brouwerij Sint-Bernardus
Het doet denken aan een abdijbier, maar is er geen. Het lijkt op een standaard donker bier, maar is het zeker niet. Deze karaktervolle bruine is helemaal terecht zeer geliefd bij het grote publiek en de favoriet van Jeroen Meus om stoverij mee te bereiden. In zijn recept vloeien de zoete accenten van de alcohol en zoet fruitige toetsen van de gist
dan ook mooi samen met deze van de Luikse stroop. Het blijft een topcombinatie.
Affligem Dubbel – Brouwerij Affligem – Alken Maes
Tot 1940 brouwden de monniken van de abdij van Affligem nog zelf hun bieren. Toen de Duitsers voor een tweede maal voor de deur stonden om de brouwketels in beslag te nemen, hielden ze er definitief mee op. Toch bleef hun bier leven en wordt het nog steeds gebrouwen met een gist die geënt is op de oorspronkelijke stamgist. Affligem dubbel heeft een pak minder alcoholvolume en zoetheid dan de meeste andere dubbels. Dit bier is ideaal als je een moutsmaak wil zonder te veel zoete toetsen in je stoverij te brengen.
Bourgogne des Flandres – John Martin
Dit zachte oud bruin met Brugse roots is een blend van houtgerijpte lambiek van Brouwerij Timmermans en donker bier. Het resultaat is een zeer milde en verfrissend donker bier met een zure karaktertrek. Het is de perfecte keuze als je dat zuurtje in je stoverij graag subtiel houdt. Het donker bier in de blend doet het goed bij het vlees, tegelijk zal de lambiek de volle smaken van het vlees verfrissen.
Jazz’ Black Oatmeal Magic – Brouwerij De Feniks
Helemaal inspelen op de smaken van een stoverij doe je met een echte stout. Het effect van koken met een stout is dat die gebrande moutaccenten het vlees extra in de verf zetten. Kies voor een stout die voldoende body heeft zodat de stoverij helemaal tot zijn recht komt zoals deze Jazz’ Black Oatmeal Magic. Brouwerij De Feniks te Heule kiest duidelijk voor niet-traditionele Belgsiche bierstijlen. Deze imperial stout dankt zijn romig mondgevoel aan de haver en heeft een delicieus koffiekarakter.
Dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.