Iconisch, Belgisch en sprookjesachtig, zo kan je Chouffe het best omschrijven. Ook fruitig, kruidig en zacht geven het karakter perfect weer. Chouffe is een bier waar je gemakkelijk van gaat houden. En dat heeft zowel te maken met de smaak als met het verhaal. Dankzij één van de oprichters Chris Bauweraerts kregen we een inkijk in het universum van ’s werelds bekendste kabouter: Marcel.

We schrijven 27 augustus 1982, de dag waarop het eerste brouwsel uit de ketels vloeide. Amper 49 liter en toch waren vijf agenten van Douane en Accijnzen aanwezig om alles gade te slaan. Dat jaar brouwden Chris Bauweraerts en Pierre Gobron drie keer. Pierre Celis proefde hun bier en raadde aan om met koriander te werken. Achteraf bleek dit advies cruciaal te zijn voor de identiteit van het bier, want koriander bepaalt nog steeds het karakter van de Chouffe die we zo goed kennen. Je kunt het kruid gemakkelijkst ontdekken in de neus van het bier.

‘Geen dikke pater en niets van een abdij’, geeft de brouwer ons mee. Chris en Pierre wisten meteen wat ze niet wilden als het op naam en logo aankwam. ‘We waren immers anders dan de traditionele brouwers’, voegt Chris toe. Het idee van een kabouter haalde hij van een schilderij. Het past perfect bij de locatie van de brouwerij. Het Ardense landschap lijkt immers zo uit een sprookje te komen. Kabouter Marcel en zijn Chouffe bier waren geboren.

‘We wilden een bier brouwen waar iedereen van kan houden.’, vertrouwt Chris ons toe. Daarin zijn ze zeker geslaagd. Tijdens de jaren ’80 begint de populariteit pas echt te stijgen en dus ook de productie. Vijf jaar lang is Chouffe het enige bier dat ze brouwen. Pas in 1987 krijgt Marcel gezelschap van zijn Schotse broer Malcolm en de donkere McChouffe. In 1992 konden Chris en Pierre eindelijk een nieuwe brouwinstallatie aankopen en hierdoor verhoogden ze de productie naar 5000 hl. De groei is sindsdien niet meer gestopt. Nu brouwt Brasserie d’Achouffe meer dan 100.000 hl.

Het bier uit het Chouffegamma dat de grootste vernieuwing bracht, is de Houblon Chouffe. Met 62 IBU (bitterheid) en vijf hopsoorten lanceerde de brouwerij in 2006 de eerste Belgische IPA op de markt. Een gedurfde zet, het hopkarakter was en is niet subtiel maar krachtig en uitgesproken. Het wordt bovendien ondersteund door een stevige bitterheid. Dit hadden de meeste Belgen nog nooit geproefd.

Hun succes blijft groeien en dat ging niet onopgemerkt voorbij. De brouwerij raakte in de ban van de duivel (Duvel), het was een samenwerking die in de sterren geschreven stond. Geloof je het niet? Kijk maar eens naar deze cijfers:
– Postcode van Achouffe is 6666 en het cijfer van de duivel is 666.
– Op 6 september 2006 was de overname een feit.

Anno 2019 is Chris nog niet veranderd en zijn bier heeft ondertussen de wereld veroverd. Al tijdens de eerste kennismaking zijn we gecharmeerd door het vleugje magie dat zowel de brouwer als bier lijkt te karakteriseren. Chouffe is wat Belgisch bier zo bijzonder maakt. Het is zo veel meer dan een drank, het overstijgt aroma en smaak. Dit is een verhaal dat je uit de dagelijkse sleur haalt. Chouffe is een slok nemen en voelen dat je thuis bent gekomen.

Gelukkige verjaardag, Chris. Proficiat met je 66 jaar en 66 dagen!