Of je nu een volleerde bierdrinker bent of net je eerste speciaal bier hebt geproefd, een aantal zaken zijn voor elke bierliefhebber van cruciaal belang. Van het correct spoelen van je glazen tot het doorslikken van je bier bij het proeven, dankzij deze eenvoudige tips kan ook jij een echte bierkenner worden.

  1. Bier bewaren

Alles begint bij de manier waarop je omgaat met het bier tijdens de bewaring. Zet je flessen in een donkere ruimte met een constante temperatuur die tussen 10 en 15 graden ligt. Een lagere temperatuur zal de smaakevolutie afremmen, hogere temperaturen zorgen ervoor dat je bier sneller veroudert. Grote temperatuurschommelingen hebben hetzelfde effect.

  1. Het juiste glas

Door bier in een elegant glas te serveren, geef je een extra dimensie aan de beleving. Je glas moet bovendien altijd schoon en vetvrij zijn. Reinig je glazen grondig en gebruik een aangepast detergent. Steek je bierglazen ook nooit in de vaatwasmachine. Het reinigingsmiddel is nefast voor het schuim.

  1. Schenken

Bier schenken is een kunst. De ideale schenktemperatuur is afhankelijk van de bierstijl. Wanneer je een bier te koud of te warm serveert, gaat een belangrijk deel van de smaakbeleving verloren. Doe zelf eens de test en schenk een donker bier recht uit een koelkast van 4 graden. Warm het glas daarna even op in je handen. Langzaam maar zeker zal het bier zich openen en worden alle geheimen prijsgegeven. De prachtige aroma’s prikkelen je neus en de smaaksensatie in je mond is onevenaarbaar.

Bij het schenken, hou je het glas schuin en blijft de fles een paar centimeter boven de rand. Laat het bier soepel langs de wand van het glas stromen zonder te klokken, op die manier komt de gist niet in beweging. Het bier moet namelijk geserveerd worden met de gist nog in de fles. Alleen zo kun je het product proeven zoals de brouwer het heeft bedoeld.

  1. Kijken

De manier waarop je bier eruitziet, kan veel vertellen. Uiteraard hebben de verschillende bierstijlen een andere kleur. De mout is hiervoor de belangrijkste factor.

Een volle, vaste schuimkraag met fijne bellen wijst op een goede en stabiele kwaliteit van het bier. Let ook op de hoeveelheid bubbels in je glas. Heb je ooit gemerkt dat spuitwater je dorst beter lest dan plat water? Dat komt door de carbonatie, ofwel de sprankeling, in je glas. Hetzelfde geldt voor bier: hoe meer bubbels, hoe verfrissender.

  1. Ruiken

Tachtig procent van onze proefervaring wordt bepaald door onze neus. Wals daarom het bier in het glas om de aroma’s ten volle te laten vrijkomen. De meeste geuren zijn gelinkt aan een ingrediënt uit het bier. Ruik je brood, chocolade, karamel of koffie, dan komt dit door de mout in het bier. Citrustoetsen, pompelmoes, munt of passievruchten moet je dan weer aan de hop linken. Een geur van banaan, perzik, peer of kruidnagel is afkomstig van de gist.

Bier is zeer complex en deze stap is niet eenvoudig. Laat je echter niet ontmoedigen en oefen veel door aan alles te ruiken, bijvoorbeeld tijdens het koken. Op die manier bouw je een referentiekader op en zal je vlugger verschillende geuren herkennen.

  1. Smaken

Sommige mensen zeggen dat ze geen bier lusten. Het smakenpallet van bier is echter bijzonder uitgebreid, waardoor dit eigenlijk onmogelijk is. De variëteiten situeren zich tussen de diepe, gebrande koffietoetsen in een stout en het lichte abrikozenaroma van een fruitige tripel. Wie niet graag bier drinkt, heeft dus eigenlijk gewoon zijn of haar smaak nog niet gevonden. Als je jouw favoriet wil leren kennen, is het best om verschillende bierstijlen uit te proberen en zo op ontdekking te gaan in de wondere wereld van onze bieren.

  1. Nasmaak

In tegenstelling tot wijnproevers slikken bierliefhebbers hun bier altijd door. De aroma’s die je proeft bij het doorsikken, zijn namelijk zeer belangrijk. Hier zal je merken of de bitterheid van het bier blijft hangen of eerder overgaat in een zoetje op de achtergrond. De nasmaak kan ook mooi aansluiten bij het bier of net een totaal tegenovergestelde smaaksensatie geven. In sommige gevallen is het effect zelfs eerder wrang. Een lange of korte afdronk is voor de echte bierliefhebber tot slot van minder van belang. De nasmaak moet vooral passen bij het bier.

Wil je graag meer leren? Tijdens onze workshops diepen we deze principes verder uit. Vrijblijvende informatie via bookings@sofiesworld.be.

Pictures by Steven Richardson

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Categories: beer and food