In aanloop van Internationale Vrouwendag zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Michelle Van Honsebrouck, zesde generatie van de brouwersfamilie, is sinds vorig jaar actief in het familiebedrijf in Izegem. Ze is amper twintig, maar heeft een duidelijke visie op de toekomst van de zaak. Sofie’s World trok naar het Bierkasteel voor een gesprek met dit aanstormend talent.

Hoe ben je in de zaak terecht gekomen?

Toen het plan kwam om het Bierkasteel op te richten, was ik amper 16 jaar. Op dat moment was ik daar dus eigenlijk nog niet mee bezig. Ik volgde toen een koksopleiding in Koksijde en ik merkte dat ik vooral graag de zaal deed. Na mijn studies heb ik dat aangevuld met een opleiding van twee maanden in The School for Butlers and Hospitality in Hertsberge. De bedoeling daarvan was vooral om de etiquetteregels goed onder de knie te krijgen. Na mijn studies mocht ik hier beginnen van mijn ouders, maar dat was zeker geen verplichting. Ik ben eigenlijk in de zaak gestart zonder de bedoeling om vast te blijven. Al snel kreeg ik meer verantwoordelijkheden en besloot ik om te blijven. Ik help overal op dit moment zowel in de brasserie, Michelle’s Pub als het bezoekerscentrum. Ik vind het belangrijk om alles goed te kennen en zoveel mogelijk te leren.

Drink je zelf graag bier? 

Als brouwersdochter mocht ik vanaf een bepaalde leeftijd af en toe proeven. Ik drink dan ook graag bier, zowel van onze eigen merken als de bieren van collega’s. Mijn favorieten uit eigen huis zijn Kasteel Rouge en Filou, maar mijn bierkeuze hangt af echt van de situatie.

Was er in je opleiding aandacht voor bier?

Het is een positieve trend dat er ook in de gastronomie steeds meer aandacht is voor bier. We zijn met de klas bijvoorbeeld ook eens op bezoek gekomen in de brouwerij. Uiteraard merken we dat ook hier heel goed. In het Bierkasteel staat wijn op de kaart, maar er is sowieso meer vraag naar bier. Ons personeel is daar ook in getraind. Zij hebben een basisopleiding beer and food gekregen en weten welk bier bij de verschillende gerechten past.

Hoe overtuig je niet-bierdrinkers om toch te proeven?

We hebben soms mensen die twijfelen of ze de bieren zullen lusten. We stellen dan bijvoorbeeld onze biercocktail voor om te starten. Zo is de drempel om bier bij de maaltijd te drinken al iets lager. Ook onze degustatieglazen van 15cl zijn populair. Mensen kunnen al onze bieren van het vat proeven in die glaasjes. Zo durven de bezoekers sneller iets nieuws proberen en ontdekken ze nieuwe smaken. Ook ons degustatieplankje met vijf bieren is een echte hit.

Wil je zelf het Bierkasteel ontdekken? 

De brasserie is open van dinsdag tot en met zaterdag. Je kan er degusteren van de kaart of kiezen voor de weeklunch. De keuken  is open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens van 12u to 14u30 en van 18u00 tot 21u30.

Michelle’s Pub is een verlengstuk van de brasserie en biedt een gemoedelijk kader. 
Er zijn maar liefst zeven bieren op tap verkrijgbaar en er worden ook snacks uit het vuistje en biercocktails aangeboden. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 10u00 tot 24u00.

Ook als bezoekerscentrum verdient Het Bierkasteel zijn sporen met een inspirerend brouwerijbezoek onder begeleiding van een gids. Je ontdekt hoe het eraan toe gaat in de brouwzaal, de bottelarij en de tonnenzaal. Achteraf is een degustatie inbegrepen.

Info en reservaties: info@bierkasteel.be of 051/ 62 27 30.