Wie regelmatig de online reacties leest op krantenartikels over alcoholvrije bieren weet hoe een groot deel van de bevolking nog steeds denkt over deze bieren. En eerlijk, ik had vroeger zelf ook enkele bedenkingen. Maar de tweede generatie alcoholvrije bieren staat duidelijk niet gelijk aan waterig of flauw, zoals vele van hun voorgangers. Je vindt nu alcoholvrije bieren in vele smaken en stijlen. Het wordt dus tijd om de vooroordelen over deze biersoort definitief op te bergen. 

Alcoholvrij is niet gelijk aan smaakloos

De vraag naar alcoholvrije bieren blijft stijgen, en dat is ergens logisch. We worden steeds verantwoordelijker in ons drankverbruik. En je rijdt, wil je nu eenmaal ook genieten van een smaakvol bier, zonder de alcohol. Tournée Minérale vraagt ieder jaar mensen om één maand te stoppen met alcohol. Toch lijkt het me op alle gebieden een veel betere keuze om het ganse jaar door te letten op je alcoholinname, en het zuipen te vervangen door bewust genieten en degusteren.

Alcohol is een smaakmaker en geeft ook vorm aan de body van een bier. Het wegnemen betekent dat je dit moet compenseren. Het ultieme doel bij alcoholvrij is een lekker bier te creëren, waarin het gebrek aan body of rondheid niet meer opvalt. Het goede nieuws is dat dit kan, en ook in België slagen we daar steeds beter in. Naast de alcoholvrij pilsbieren hebben we nu verschillende alcoholvrije speciaalbieren. Het aanbod in de winkels werd ook steeds uitgebreider.

Voor elk wat wils

Het is bier. De definitie van bier is niet gebaseerd op het alcoholpercentage, maar op de ingrediënten, en die blijven dezelfde. Alcoholvrij in België betekent wettelijk gezien dat het bier minder dan en gelijk aan 0,5 % alcohol moet bevatten. Pas wanneer je duidelijk 0,0 % vermeld ziet staan, kun je zeker zijn dat het bier helemaal geen alcohol bevat. In het verleden vond je vooral alcoholvrije pilsen terug in het winkelrek. Nu ontdek je alcoholvrije bieren in alle stijlen en smaken in het huidige aanbod. Ik geef hierbij alvast enkele aanraders mee. Er bestaan vele andere, dit zijn slechts enkele toppers, eentje per bierstijl.

Sportzot – Brouwerij De Halve Maan – 0,4 %
Brouwerij De Halve Maan brak een lans voor het Belgische alcoholvrije gamma door in 2018 aan te tonen dat alcoholvrij bier echt een heerlijke bitterheid kan bezitten. Hiervoor maken ze gebruik van een unieke membraanfiltratietechniek die de alcohol uit de Brugse Zot filtert. De alcoholvrije broer van de Brugse Zot werd in geen tijd een vaste waarde. Een duidelijk merkbare bitterheid zorgt voor een dorstlesser met karakter in je glas. Die delicieuze droogbittere afdronk maakt het geheel af.

Estaminet Pils 0.0 – Palm Belgian Craft Brewers – Swinkels Family Brewers 0,0 %
Voor de pilsliefhebbers is dit een geslaagd alternatief. Met een vrij strakke textuur wordt de aangename bitterheid extra in de verf gezet, wat meteen ook het dorstlessend karakter van deze pils verhoogt. Het zorgt voor een hoge doordrinkbaarheid. Verfrissend en verrassend smaakvol is het bier een aanrader in het alcoholvrije pilssegment. Leukste aan dit bier is zijn droogbittere afdronk.

Palm 0.0 – Palm Belgian Craft Brewers – Swinkels Family Brewers – 0,0 %
Ben je een fan van spécial belge bieren? Dan is deze alcoholvrije Palm iets voor jou. De traditionele bierstijl behoort tot ons Belgisch biererfgoed. Bovendien werd ze officieel erkend als Vlaams streekproduct. De geselecteerde mouten geven het bier haar typische amber kleur en lichte karamelsmaak. En de combinatie van zijn zachte zoetheid en verfrissende lichte body maken van dit bier een geslaagde alcoholvrije broer van het origineel.

Liefmans Fruitesse 0,0 % – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat – 0,0 %
Voor de liefhebbers van de Liefmans Fruitesse is dit bier een ideaal alcoholvrij alternatief. Kleur en smaak zijn immers bijna identiek. Net als bij de Fruitesse ontdek je aroma’s van kriek, framboos, bosbes, vlierbes en aardbei. Het enige verschil tussen de twee bieren dat de alcoholvrije versie net dat tikkeltje minder zoet smaakt, maar dat merk je amper. Het bier wordt ook op bijna dezelfde wijze geproduceerd. Alleen gaat de brouwerij de gisting tijdig stopzetten en zo voorkomen dat er alcohol gevormd wordt.

Affligem 0.0 – Brouwerij Alken Maes – 0,0 %
Deze 0,0 % is een mooi voorbeeld van hoe een klassiek Belgisch abdijbier ook een geslaagde alcoholvrije variant kan hebben. In de neus komen de typische fruitige en kruidige Affligemgistaroma’s je meteen tegemoet. Zijn gistfruitigheid is ook merkbaar in de smaak. Typerend voor een alcoholvrij bier heeft het weinig body, maar dit stoort niet echt. Het is een zeer aangename alcoholvrije Affligem en dat hebben we te danken aan het pure vakmanschap van brouwmeesteres Ellen Mertens.

Ramon – Brouwerij Roman – 0,3 %
Brouwerij Roman mag dan wel de oudste zijn van het land, ze schuwt innovatie niet. Vorig jaar lanceerde ze deze uitsluitend op blik verkrijgbare alcoholvrije IPA. De hoppen Galaxy en Simcoe geven het bier heerlijk fruitige accenten van passievrucht en citrus. Ook in de smaak is het bier een erg mooie IPA. Zijn hoppig karakter weet perfect af te leiden van het ontbreken van body, iets waarin nog steeds niet alle alcoholvrije bieren slagen. Eindigen doet het bier met een erg zachtbittere afdronk.

Pico Bello – Brussels Beer Project – 0,3 %
Om deze frisse alcoholvrije IPA te creëren sloeg Brussels Beer Project de handen in elkaar met De Proefbrouwerij. Voor dit bier werkten ze met giststammen die wel fruitige esters, maar bijna geen alcohol vormen. Het resultaat is een hazy IPA. Zijn verfrissend en zachte smaak wordt mooi aangevuld door hoptonen van limoen en pompelmoes. Verfrissend en geslaagd bier dat ideaal is voor iedereen die niet houdt van moutige, bittere of eerder zoete alcoholvrije bieren. Verwacht enkel geen American-style IPA, want daarvoor proef je te weinig bitterheid in de smaak.

Foto’s Sofie: Steven Richardson – voor Het Laatste Nieuws
Foto’s bieren: Sofie Vanrafelghem

Categories: beer talk