De Limburgse brouwerij Martens is één van de best bewaarde geheimen van ons land. De derde grootste van België brouwt al sinds 1758 bieren in hartje Bocholt. Toch bleef ze eerder onbekend. De kans is echter groot dat je ooit al eens een bier van hen gedronken hebt, want ze brouwen al decennialang verschillende supermarktbieren. Wat meeste mensen echter niet beseffen, is dat ze ook een eigen biergamma hebben. Zo is de Sezoens een vaste waarde voor vele Limburgers. Tijd om opnieuw kennis te maken met deze klassieker. 

Limburgse klassieker herontdekt
Sezoens zag het levenslicht in 1860. De legendarische bierauteur Michael Jackson beschreef het bier begin jaren ‘90 erg poëtisch als ‘een goudblond bier dat smaakt en geurt naar verse hop: prachtig bloemend en dralend’*. Vroeger waren vele Belgische bieren seizoensbieren, ze werden vaak enkel gebrouwen in één seizoen. De naam van het bier verwijst daar nog steeds naar, maar de bieren worden nu het ganse jaar door gebrouwen.

Negende generatie
Al negen generaties lang geeft deze familiebrouwerij de roerstok door. Bob Martens laat als jongste telg van het oudste familiebedrijf van Limburg een frisse wind waaien door de brouwerij. Naast de talloze bieren voor derden wordt er nu meer tijd en ruimte vrijgemaakt voor de eigen creaties. Zo krijgt de Original er enkele broers en zussen bij en werd er beslist om de Sezoensbieren op te frissen, zowel qua recept als look. 

Sezoensfamilie wordt uitgebreid
Naast de Original lanceert de brouwerij de Sezoens Aparta, een verfrissend witbier. Beide hebben een eerder laag alcoholpercentage van 6 % en zijn erg dorstlessend. Ideaal om van te genieten tijdens deze zomer dus. In de herfst volgt er nog een zuur kriekbier en volgende winter mogen we de komst van een krachtige amber Sezoens verwachten. Kortom, er is een Sezoensbier voor elk seizoen.

Sezoens Original – Buitengewoon Blond 
6 %

Dit bier kon me vroeger al erg bekoren. De fans kan ik meteen geruststellen, grote veranderingen zijn er niet gebeurd. Het bier is zijn heerlijke dorstlessende zelve gebleven met aangename droogbittere afdronk dankzij de dubbele dry-hopping. Enkel de bloemige hoptonen komen iets meer naar voren, waardoor je ook enkele leuke citrusaccenten ontdekt in de neus van het bier. 

Sezoens Aparta – Waanzinnig Witbier
6 %

De Aparta is een geslaagd Belgisch witbier dat zijn naam niet gestolen heeft. De brouwers Peter Sterkens en Chantal Arkens wilden afstappen van de platgetreden paden van koriander en citrusschil als de typische kruiden in witbier. Na verschillende testen en brouwsels kozen ze voor jeneverbes en kardemom, die het bier een verrassende en leuke kruidigheid meegeven. 

Meer infowww.sezoens.be